Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasadorul SUA la ‎OSCE are propria viziune despre romi

ro

03 Oct, 2015 20:52 1524 Marime text
“Populația romă evacuată din locuințe în România poate ajunge într-o tabără la marginea Parisului, doar pentru a fi evacuată din nou. Copiii comunităților rome care și-au părăsit casele în timpul conflictelor din Balcani, se pot regăsi azi în Italia, fără a avea o cetățenie. Acest ciclu al strămutărilor scoate în evidență cele mai profunde forme de marginalizare”, a declarat ambasadorul SUA la ‎OSCE, Daniel Baer.
Muzeul orașului Viena a găzduit o expoziţie impresionantă de istorie romani. "Știu că unii dintre colegii noștri OSCE din Austria au putut să o vadă. Una dintre cele mai izbitoare obiecte expuse a fost un codex legal 1655 care, la rândul său, a reînnoit un decret chiar mai vechi cu privire la expulzarea romilor. De fapt, au existat mai multe țări cu legi similare anti-romi. În Statele Unite, ultima lege la nivel de stat, care permite discriminarea oficială a romilor a fost abrogată în 1998", a arătat Baer.
În timp ce expulzarea romilor, bazată în mod explicit pe identitatea etnică poate fi un lucru de domeniul trecutului, evacuări ale romilor, fără o consultare adecvată sau un proces echitabil, continuă, precum și refuzuri de a furniza locuințe alternative.
”În cei 25 de ani de la OSCE a atras prima dată atentia la situația romilor în Documentul de la Copenhaga, o multitudine de factori au condus la deplasarea de romi. Ele au fost strămutate de conflicte din Balcani spre Ucraina. În ultimii ani, inundațiile devastatoare intense brazde largi ale Europei au distrus multe comunități de romi istorice. Alții au fost forțați să se mute de pogromuri sau alte acte de violență brutală. Încă altele au fost deplasate de privatizări de proprietate, gentrificare sau alte de dezvoltare urbană”, a povestit Daniel Baer. În încheiere, el a arătat că americanii încurajează și alți oficiali OSCE să continue integrarea romilor. 
Pentru cei interesaţi şi nu numai, AICI puteţi citi discursul lui Daniel Baer despre romi, în engleză. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii