Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasada SUA la Bucureşti reacţionează la afirmaţiile lui Ponta

ro

20 Sep, 2015 15:42 1115 Marime text
Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată în dosarul privind contractele de consultanţă de la Turceni şi Rovinari. DNA îl acuză pe premierul Ponta de trei infracţiuni: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor.
Imediat, Ponta l-a atacat pe Facebook pe procurorul ce l-a cercetat că "(...) singură problema a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirmă în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani!". Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face cercetări în legătură cu declaraţiile lui despre procurorul cu pricina, cerând IJ să analizeze dacă afirmaţiile făcute premierului sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
Ambasada SUA la Bucureşti a transmis o poziţie pe tema statului de drept, la două zile după ce CSM a sesizat Inspecţia Judiciară. În poziţia transmisă de misiunea diplomatică nu se face referire explicită la aceste evenimente, dar se subliniază "rolul important pe care îl îndeplinesc instituţiile independente ale statului de drept într-o democraţie sănătoasă. Respectarea şi protejarea acestei independente e responsabilitatea tuturor actorilor şi instituţiilor statului."
"Aşa cum am precizat în trecut: Instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată ‎desfăşura activitatea complet independent. Atât principiul unui proces echitabil, cât şi legislaţia românească trebuie respectate întru totul", se arată în postarea ambasadei pe Facebook. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii