Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alesii renunta la vacanta pentru buget

ro

29 Dec, 2009 20:40 1137 Marime text

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, pentru adoptarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale din 2010. Cele două proiecte ar urma să intre în plen pe 11 ianuarie.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Ludovic Orban, a precizat că depunerea amendamentelor de către parlamentari se va face între 4 şi 7 ianuarie. După aceea, proiectul de buget intră în dezbatere la comisiile avizatoare şi cele de specialitate pentru elaborarea raportului până pe 10 ianuarie. Pe 11 ianuarie, proiectele vor ajunge în plen, Orban avansând data de 15 ianuarie pentru votul final.

Liberalul a mai spus că membrii BP au înţeles că există o presiune asupra guvernului din partea FMI şi a CE, în sensul aprobării cât mai rapide a bugetului pe anul viitor.

Senatul se va reuni, separat, în sesiune extraordinară, pe 6 ianuarie, pentru a dezbate şi adopta Legea de abilitare a Guvernului pentru emiterea ordonanţelor de urgenţă.

Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a precizat ieri, la finalul Biroului Permanent Naţional al partidului, că data limită pentru aprobarea bugetului pe 2010 ar trebui să fie 15 ianuarie.

Astfel, potrivit calendarului discutat în şedinţa conducerii PD-L, democrat-liberalii vor convocarea unei sesiuni extraordinare, urmând ca bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale să fie distribuite de mâine deputaţilor şi senatorilor, în vederea depunerii amendamentelor până pe data de 5 ianuarie. Până pe 12-15 ianuarie ar urma ca întregul proces legislativ să fie parcurs-de la dezbaterea în comisiile de specialitate până la votul în plenul reunit.

Flutur a invocat urgenţa aprobării bugetului din perspectiva plăţii la timp a salariilor şi a pensiilor, precum şi din perspectiva anagajamentelor cu FMI, o delegaţie a Fondului fiind aşteptată în a doua parte a lunii ianuarie.

Guvernul a transmis Parlamentului proiectul Legii bugetului de stat pe 2010 şi pe cel al bugetului asigurărilor sociale chiar în ajunul Crăciunului.

PSD se opune calendarului democrat-liberal

Preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase, a sugerat în şedinţa de săptămâna trecută a conducerii celor două camere ca votul asupra bugetului de stat pe 2010 să aibă loc până pe data de 16 ianuarie, însă reprezentantul PSD, Valeriu Zgonea, s-a opus propunerilor PD-L pe motiv că graba strică treaba. El a mai susţinut că este absurd să le ceri aleşilor să sutdieze bugetul de Revelion, pentru a face amendamente.

"Nu poţi să le ceri parlamentarilor ca între 30 decembrie şi 3 ianuarie să stea de Revelion şi să facă amendamente, pentru că nu le răspund primarii ca să le dea amendamente, şi nu pot discuta nici cu consiliile judeţene, că bănuiesc că toţi, indiferent de culoare politică, au discuţii cu judeţele lor", a susţinut Zgonea.

Zgonea a mai spus că, în aceste condiţii, Parlamentul cel mai reaslit termen pentru aprobarea bugetului ar fi 20 ianuarie.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a precizat că pe 21 ianuarie va reveni în România misiunea FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, astfel încât, "la modul ideal", Bugetul trebuie aprobat până atunci, dar nu ar fi "un cap de ţară" dacă va exista un decalaj de 2-3 zile.

Birourile Permanente reunite au luat în discuţie, la 21 decembrie, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu, prin care acesta a propus Parlamentului un program

de lucru pentru perioada 23 decembrie 2009- februarie 2010, dar au amânat o decizie până după primirea proiectului de buget de la Guvern.

www.evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii