Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă epidemiologică pentru boala Lyme

ro

04 Apr, 2016 23:06 1474 Marime text
 
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a lansat astăzi o alertă epidemiologică pentru boala Lyme, numită și borelioză.
 
Acest lucru s-a decis după ce în 2015, numărul persoanelor care au fost înțepate de căpușă s-a dublat față de anul 2014.
 
Epidemiologii speră că odată lansată această alertă, să se reducă numărul cazurilor de Lyme.
 
„Din cauza schimbărilor climatice din anul 2015, s-a înregistrat o creştere explozivă a numărului de persoane cu înţepături de căpuşe prezentate la spital (1.713 faţă de numai 985 în anul 2014) şi, consecutiv, a crescut şi numărul de cazuri de boală Lyme (63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I - deci expunere recentă, faţă de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I). Aplicarea corectă a măsurilor preventive vizate de alertă poate reduce numărul cazurilor de stadiul I, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2012-2014, dar şi numărul total de cazuri de boală Lyme”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DSP Sibiu.
 
DSP a solicitat sprijinului tuturor instituţiilor din Sibiu, implicate în supravegherea, controlul şi prevenirea boreliozei, cât şi în reducerea populaţiei de căpuşe, în special în zone frecventate de copii.
 
„Având în vedere faptul că şi în anul 2015 copiii din grupa de vârstă 5-9 ani se numără printre grupele de vârstă cele mai afectate de boală Lyme la nivel judeţean, DSP Sibiu consideră drept o prioritate promovarea în rândul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea întepaturilor de căpuşe, solicitând în acest sens şi sprijinul unităţilor de învăţământ, prin realizarea unor ore de educaţie sanitară pe această tema la elevii din ciclul primar”, conform documentului.  
 
Cele mai expuse categorii ale populatei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultorii, agricultorii, lucrătorii la cai ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricienii, lucrătorii la înălţime, lucrătorii în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor sau pădurilor, constructorii, topografii, grădinarii, precum şi alte categorii), care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplică măsuri care să prevină răspândirea bolii Lyme.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii