Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri la Vatican A început conclavul pentru desemnarea noului papă. Iată procedura

ro

12 Mar, 2013 18:54 1707 Marime text

Cei 115 cardinali cu drept de vot au intrat în Capela Sixtină, unde se desfăşoară ceremoniile destinate alegerii noului conducător al Bisericii Catolice.

Pe întreaga perioadă a alegerii, participanţii la Conclav vor dispune de un singur mijloc de comunicare cu lumea exterioară: fumul ce va ieşi de pe hornul ataşat de capelă, vizibil din piaţa Sf. Petru.

Conclavul pentru desemnarea viitorului papă a început, marţi, în Capela Sixtină de la Vatican. Cei 115 cardinali vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif.

Primul vot va avea loc astăzi, dar este puţin probabil să aibă drept rezultat desemnarea unui papă, din cauza disensiunilor. 

Votul secret va dura până când unul dintre candidaţi va acumula 77 de voturi - două treimi plus unu din voturile cardinalilor electori. După cel de-al 34-lea vot, în cazul în care nu se va stabili niciun câştigător, numărul candidaţilor va fi redus la doi. Peter Turkson şi brazilianul Odilo Scherer, după cum au anunţaseră încă de luni casele de pariuri. Pe întreaga perioadă a alegerii, participanţii la Conclav vor dispune de un singur mijloc de comunicare cu lumea exterioară: fumul ce va ieşi de pe hornul ataşat de capelă, vizibil din piaţa Sf. Petru.

De două ori pe zi, în jurul prânzului (13.00, ora României) şi la ora locală 19.00 (20.00, ora României), în cuptor vor fi arse buletinele de vot. Fumul negru va însemna că nu s-a reuşit alegerea unui papă, în timp ce fumul alb va semnifica faptul că a fost ales noul papă, cel de-al 266-lea Suveran Pontif.

Procedura se va încheia cu rostirea în limba latină de pe balconul bazilicii Sfântul Petru a sintagmei "habemus papam" (avem un papă), iar noul conducător al Bisericii Catolice va ieşi la balcon să salute mulţimea de credincioşi.

Cardinalii vor locui, pe durata Conclavului, în reşedinţa Sfânta Marta, un fost azil, aflat în apropiere de Capela Sixtină, reamenajat cu atenţie, însă cu un aer sobru, pentru a-i încuraja pe cardinali să se concentreze.

Mii de persoane, credincioşi sau turişti, s-au adunat, marţi, în Piaţa Sfântul Petru în aşteptarea conclavului ce urmează să decidă cine va fi viitorul papă. Unii dintre ei au povestit presei ce îşi doresc de la noul suveran pontif. 

În ceea ce priveşte identitatea celui de-al 266-lea papă sau naţionalitatea sa, "Nu contează! Nu trebuie confundată credinţa cu politica", declară Giuliane Ciniciato, o credincioasă în vârstă de 28 de ani, sosită la Vatican special pentru această ocazie din Sao Paolo, Brazilia, oraşul cardinalului Odilo Scherer, arhiepiscop şi unul dintre "favoriţi".

Pentru Graziano Toto, un cetăţean din Roma, în vârstă de 68 de ani, portretul unui papă ideal este o sinteză între charisma lui Ioan Paul al II-lea şi spiritul strălucitor al lui Benedict XVI. "Pe primul, veneam să-l vedem, iar pe al doilea să-l ascultăm", a rezumat el.

"Prioritatea noului papă va fi să facă ordine în Curie, în dicastere (ministere)", a explicat el, făcând referire la scurgerea de documente secrete, scandalurile financiare şi rivalităţile interne care au zguduit Biserica în ultimii ani.
sursa: rtv.net


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii