Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri în Republica Moldova. Primele alegeri prezidențiale prin vot direct după 2000

ro

30 Oct, 2016 07:58 2413 Marime text
Peste 2,8 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova sunt așteptați azi la urne pentru a-și alegere președintele în primul scrutin prin vot direct după 2000.
 
Alegătorii au putut vota începând cu ora 7 dimineața, la 2.082 de secții de votare din republică și 100 peste hotare — majoritatea în Italia, România și Rusia. Urnele vor fi închise la ora 21.00.
 
Se vor înfrunta 9 candidați: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.
 
Democratul Marian Lupu (PDM) și candidatul Partidului 'Platforma Demnitate și Adevăr' (PPDA), Andrei Năstase, s-au retras în favoarea Maiei Sandu.
 
Dacă niciun candidat nu reușește să obțină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasați.
 
Procesul electoral este reglementat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care este constituită din 9 membri, dintre care opt sunt numiți de Parlament pe principiul reprezentării proporționale și unul de către Președinte.
 
Circa patru mii de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura condițiile de păstrare a materialelor electorale și pentru a menține ordinea publică în secțiile de votare. De asemenea, polițiștii vor fixa și documenta cazurile de încălcare a legislației electorale pe o rază de 100 de metri de la secțiile de votare.
 
Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de 3.202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii