Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri în Grecia. Miza e enormă Grecii s-ar putea să părăsească zona euro şi chiar UE

ro

25 Jan, 2015 09:11 1802 Marime text
Cu puţin timp în urmă s-au deschis secţiile de vot la care sunt aşteptaţi aproape zece milioane de greci care vor alege un nou parlament. Două sunt partidele care-şi dispută alegerile legislative din Grecia. Formaţiunea de centru-dreapta, Noua Democraţie, condusă de actualul premier Antonis Samaras şi Syriza, partidul care reprezintă stânga radicală, informează ziuanews.ro.

Ascensiunea formaţiunii radicale a îngrijorat cancelariile occidentale după ce liderul Syriza a declarat că dacă va ajunge la putere va renunţa la politicile de austeritate şi va renegocia condiţiile împrumutului extern. Analiştii vieţii politice elene spun însă că disputa electorală va fi hotărâtă în cele din urmă de partidele mai mici, care pot bascula de o parte sau de alta. Cu 33,4% în preferinţele de vot, potrivit ultimelor sondaje de opinie, Syriza conduce detaşat într-o competiţie electorală pe care Europa o priveşte cu sufletul la gură. Aflată la marginile vieţii politice greceşti până acum câţiva ani, formaţiunea începe ascensiunea pe măsură ce criza îşi face simţite efectele, relatează ziuanews.ro.

Adversarii politici acuză Syriza că vrea să scoată Grecia din zona euro prin măsuri iresponsabile. De partea sa, stânga radicală spune că adversarii politici au inventat un ţap ispăşitor, pentru a ascunde eşecul propriilor politici de austeritate. Pe locul doi în competiţia electorală, la aproape şapte puncte procentuale distanţă, se află Noua Democraţie, partidul de centru-dreapta condus de actualul premier Antonis Samaras. Partidul se află în fruntea unei coaliţii de guvernare din iunie 2012 şi, deşi s-a remarcat drept un critic acerb al măsurilor de austeritate înainte de a ajunge la putere, odată ce s-a instalat la guvernare a schimbat radical perspectiva. Guvernul condus de Antonis Samaras şi-a asumat dificila sarcină de a reforma statul elen şi de a aplica măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali. Acuzat că a dus ţara în ruină, premierul se apără pe motiv că politica sa a fost singura posibilă într-un moment de cumpănă şi că adversarii săi din Syriza sunt doar nişte aventurieri politici. Pe locul trei în preferinţele electoratului se află partidul To Potami, în traducere, Râul, o formaţiune de centru-stânga constituită anul trecut şi condusă de un jurnalist. Cu aproximativ 5% în sondaje, partidul îşi propune modernizarea unui stat disfuncţional. Liderul formaţiunii nu exclude o colaborare cu Syriza, dar a declarat că ieşirea din zona euro nu poate fi pusă în discuţie.


Sursa: ziuanews.ro
Sursa foto: romanialibera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii