Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AGERPRES Gabriel Oprea, preşedintele executiv al UNPR, la un an de activitate a partidului

ro

07 May, 2011 14:07 1209 Marime text

Preşedintele executiv al Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Gabriel Oprea, a acordat un interviu AGERPRES, cu prilejul împlinirii unui an de la lansarea oficială a formaţiunii politice pe scena politică românească.

Dacă despre social-democraţi liderul UNPR spune că au de rezolvat o problemă legată de priorităţi şi valori, şi că motivul pentru care mulţi au părăsit PSD este faptul că principiile au fost detronate de capricii, iar PSD 'nu-şi găseşte drumul', despre PDL şi UDMR Gabriel Oprea spune că sunt, pentru progresişti, "parteneri corecţi".

În ceea ce priveşte organizarea partidului, Oprea spune că acesta are filiale în toate judeţele, peste 200.000 de membri, resurse umane şi politice suficiente pentru a putea participa la guvernare şi după anul 2012 şi consideră că actuala Coaliţie are prima şansă în formarea unui Guvern după 2012. În acelaşi timp, adaugă liderul progresist, UNPR îşi propune o ţintă de minim 10% în alegerile generale.
Despre sondajele de opinie, preşedintele executiv al UNPR spune că acestea sunt 'ca baloanele de săpun', respectiv 'pe cât de uşor se fac, pe atât de uşor se sparg'.

AGERPRES: UNPR a împlinit, la 1 mai, un an de la momentul lansării oficiale pe scena politică românească. Totodată, data de 1 mai este un reper major al partidelor de stânga. În aceste condiţii, cum priviţi primul an de activitate a UNPR, mai ales prin prisma rolului pe care şi-l asumă ca partid de centru-stânga?
Gabriel Oprea: Nu este deloc întâmplător faptul că UNPR s-a lansat pe data de 1 mai. Aşa cum aţi spus, suntem un partid de centru-stânga şi milităm pentru apărarea interesului naţional şi pentru promovarea dialogului social. Încă de la început ne-am asumat acest drum şi putem spune cu mândrie că nu ne-am abătut de la el. Am construit şi avem o relaţie bună cu muncitorii, cu angajaţii, lucru care s-a văzut mai ales în dezbaterea privind Codul Muncii. În egală măsură, am reuşit să contribuim decisiv la menţinerea stabilităţii politice şi guvernamentale în România, stabilitate care este, mai ales în condiţii de criză, o chestiune de interes naţional.

AGERPRES: Aţi menţionat contribuţia UNPR la Codul Muncii. Ce alte rezultate sau proiecte consideraţi că definesc sau rezumă cel mai bine activitatea Uniunii în ultimul an?
Gabriel Oprea: Aşa cum am spus, UNPR-ului i se datorează stabilitatea politică a României. Fără UNPR, nu ar fi existat sau nu ar fi supravieţuit nici Coaliţia şi nici majoritatea parlamentară. Aceasta este contribuţia cea mai importantă a UNPR, la care se adaugă, bineînţeles, proiectele pe care le-am iniţiat şi le-am susţinut. Mă refer la proiectul privind taxa de solidaritate asupra averilor mari şi foarte mari, prin care am susţinut ca averile mai mari de 450.000 de euro să fie taxate cu 1% pe pe an, pentru o perioadă de trei ani. Conform estimărilor specialiştilor, în cei trei ani de aplicare a măsurii s-ar colecta la bugetul de stat aproximativ 9 miliarde de euro, bani care am propus să fie utilizaţi pentru plata pensiilor. De asemenea, am avut o contribuţie decisivă la impunerea în Codul Muncii a unor prevederi menite să asigure protejarea angajaţilor şi am introdus ca obiective în protocolul Coaliţiei creşterea pensiilor şi revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 30 iunie 2010.

AGERPRES: Din punct de vedere organizatoric cât de departe a reuşit să ajungă UNPR în acest prim an?
Gabriel Oprea: Ne-am îndeplinit toate obiectivele de organizare pe care ni le-am propus pentru acest prim an. De la un grup de parlamentari independenţi, am ajuns astăzi la statutul de partid parlamentar cu acte în regulă, cu reprezentanţi în comisii şi în structurile de conducere ale Legislativului. Inclusiv Curtea Constituţională a recunoscut acest statut şi a consfinţit pentru UNPR toate drepturile şi responsabilităţile ce revin celorlalte formaţiuni din Parlamentul României. În teritoriu avem peste 200.000 de membri, organizaţii în toate judeţele şi în sectoarele Capitalei şi, cel mai important, avem resurse umane şi politice suficiente pentru a putea participa la guvernare şi după 2012.

AGERPRES: Şi dumneavoastră şi Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu aţi fost membri ai PSD. În acest ultim an aţi fost adesea ţinta unor atacuri susţinute din partea foştilor colegi. Cât de mult v-au afectat aceste atacuri?
Gabriel Oprea: Înainte de toate, vreau să clarific un lucru. Eu am plecat din PSD prin demisie, când partidul era la putere. Deci am plecat de la Putere în Opoziţie. Nu mă agăţ niciodată de funcţii. Am plecat de la Ministerul de Interne şi din PSD pentru că nu am vrut să numesc exponenţi ai crimei organizate în minister, aşa cum doreau unii dintre liderii partidului. Dacă daţi puţin timpul înapoi veţi vedea că o serie de parlamentari aleşi pe listele FSN, şi nu uninominal, au decis în 1992 să părăsească sediul din Modrogan, să se mute în Kiseleff şi să formeze un nou partid. Acel partid nou format este PSD-ul de astăzi. Spre deosebire de ei, noi am fost aleşi parlamentari uninominal şi nu ne-am abandonat nici principiile, nici valorile şi nici măcar curtea din Kiseleff, pentru că avem sediul în acelaşi loc.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, din punct de vedere uman m-au afectat atacurile foştilor colegi, pentru că am văzut adevărata faţă a unor oameni lipsiţi de caracter. Dar din punct de vedere politic, m-au întărit şi ne-au întărit ca partid. S-a văzut că liderii PSD se tem de noi şi că încearcă din răsputeri să ne pună piedici.


AGERPRES: Credeţi că va mai fi vreodată posibilă o colaborare cu PSD?
Gabriel Oprea: Noi nu avem şi nu am avut nicio problemă cu partidul. Am avut în schimb o problemă cu unii dintre liderii social-democraţi. Cum am spus, eu am fost nevoit să plec din partid pentru că mi s-a cerut să numesc exponenţi ai crimei organizate în funcţii de importanţă maximă pentru siguranţa naţională. Ceilalţi colegi au fost şi ei nevoiţi să plece atunci când în PSD principiile au fost detronate de capricii. PSD are de rezolvat această problemă legată de valori şi de priorităţi. Pe noi, parlamentarii UNPR, ne-a unit interesul naţional, principiile şi convingerea că România are nevoie de stabilitate. Deocamdată văd că PSD nu-şi găseşte drumul şi principiile. Când este socialist-populist, când este liberal, când este ecologist...


AGERPRES: În aceste condiţii, PDL este un partener de drum lung pentru UNPR?
Gabriel Oprea: PDL şi UDMR sunt pentru noi parteneri corecţi. Nu ştiu dacă va fi un drum lung sau scurt, dar ştiu că, cel puţin deocamdată, Coaliţia a mers pe calea interesului naţional şi a responsabilităţii. Pentru noi, acesta este drumul corect pentru România. Am fost loiali Coaliţiei pentru că şi partenerii noştri au fost loiali interesului naţional.


AGERPRES: Cum va juca UNPR în alegeri?
Gabriel Oprea: Este prematură discuţia despre alegeri în acest moment. Se pot schimba multe până atunci. Avem candidaţi capabili să facă faţă oricărei competiţii, de exemplu Neculai Onţanu pe care îl văd primar al Capitalei începând cu 2012.

AGERPRES: Ce obiectiv aveţi pentru alegerile din 2012?
Gabriel Oprea: Vrem să obţinem un rezultat care să garanteze participarea UNPR la guvernare. Personal, consider că actuala Coaliţie are prima şansă în formarea unui Guvern după 2012. Ne propunem să obţinem minim 10 procente în alegeri.

AGERPRES: Dar în sondajele de opinie, USL este totuşi cotat cu un procent impresionant...
Gabriel Oprea: Procentele din sondaje sunt ca baloanele de săpun. Pe cât de uşor se fac, pe atât de uşor se sparg. Eu zic să aşteptăm şi să vorbim după alegeri. Oamenii au început deja să înţeleagă rostul măsurilor dure luate de Guvern şi faptul că România ar fi ajuns în colaps fără reformele făcute de Executiv. Totodată, au început să înţeleagă şi ce se ascunde în spatele USL.

AGERPRES: În încheiere, cum aţi defini locul şi rolul UNPR pe scena politică românească la doar un an de la înfiinţare?
Gabriel Oprea: Orice simplificare e dificilă. Dar pot spune că UNPR este primul partid care a readus interesul naţional în dezbaterea publică, primul partid care a reuşit, într-un timp atât de scurt de la înfiinţare, să joace un rol atât de important în menţinerea stabilităţii politice şi guvernamentale a ţării şi primul partid care a avut curajul să iniţieze un proiect legislativ menit să taxeze suplimentar averile mari şi foarte mari. Parlamentarii UNPR sunt patrioţi adevăraţi şi vă asigur că nu ne vom opri aici cu astfel de premiere pozitive pentru politica românească.

 

AGERPRES

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii