Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:59 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Află unde slujește mâine dimineață ÎPS Teodosie

ro

06 Dec, 2013 18:57 2183 Marime text

sf filofteiaMâine, de la ora 08.30, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mc. Filofteia” din Constanța (Șoseaua Mangaliei, nr. 80 A, Cartierul Km. 4, zona Billa), așezământ de cult ce își serbează hramul.

Pe data de 11 decembrie 2010 a fost sfințit paraclisul parohiei „Sf. Filofteia”, iar pe 5 mai 2012 a fost pusă piatra de temelie a viitoarei bisericii „Sf. Filofteia” din cartierul Km 4.

Sfânta Filofteia a trăit în secolul XIII, în cetatea Târnovo din Bulgaria. Din copilărie obișnuia să meargă la biserică și să le dăruiască celor săraci hainele ei și o parte din mâncarea pe care i-o ducea la câmp tatălui. Acest obicei și ura mamei vitrege, au atras ocări și bătăi din partea tatălui. La un moment dat, părintele a aruncat asupra fetei cu un topor, provocându-i moartea. Sfânta a făcut minuni și imediat după moarte, trupul său neputând fi mutat din loc. Episcopul a rostit nume de cetăți, mănăstiri și biserici; doar când a pronunțat numele bisericii domnești din Argeș, trupul a putut fi ridicat, înțelegându-se prin aceasta că voința sfintei este să ajungă aici. Din anul 1517, când Neagoe Basarab a ctitorit mănăstirea Curtea de Argeș trupul Sfintei Filofteia a fost mutat aici, rămânând până în zilele noastre.
În anul 1909, după o secetă de o lună și jumătate, o delegație de la mănăstirea Curtea de Argeș a adus spre închinare moaștele Sfintei Filofteia la Medgidia și Constanța. După Sfânta Liturghie oficiată la catedrala din Constanța s-a mers în procesiune în locul numit „la plantații (vii)” unde preoții, împreună cu mii de credincioși, elevii, profesorii din oraș și autoritățile locale s-au rugat pentru venirea ploii, așa cum relatează ziarul „Conservatorul Constanței”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii