Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afectată de cutremure. Mănăstire de la Marea Neagră în pericol de prăbușire. Se va închide în 2016

ro

07 Jan, 2016 02:50 2166 Marime text
Mănăstirea Aladja (Aladzha), una din cele 120 mănăstiri din piatră situate în apropierea țărmului Mării Negre, este în pericol să se prăbușească, anunță agenția de presă bulgară Novinite.
 
În cazul în care autoritățile nu vor găsi 500.000 de leva pentru consolidare așezământul va fi închis anul acesta.
Anul trecut o familie a fost lovită de bucăți de stâncă căzute din pereții mănăstirii.
Anual mănăstirea este vizitată de peste 60.000 de turiști bulgari sau străini.
Mănăstirea a fost amenajată în galeriile unor peșteri care au fost afectate de cutremure, în urma carora intre galeriile longitudinale s-au stabilit legaturi pe verticala prin prăbușirile de rocă. Mănăstirea reprezinta unul dintre cele mai vechi asezaminte religioase de pe teritoriul Bulgariei.
A fost înființată în secolul 13 și locuită de călugării hermiți. Este situată în partea de nord-est a Bulgariei la 17 km de varna și 3 km de Nisipurile de Aur.
Mănăstirea a fost deschisă pentru prima dată publicului în anul 1906 ca muzeu și sit turistic, câțiva ani mai târziu fiind declarată monument național de cultură și antichitate.
Mănăstirea Aladja (Aladzha) are o biserică și o capelă mică ambele formând un important monument medieval și istoric. Aceasta este una dintre cele mai bine conservate mănăstiri din piatră din Bulgaria și totodată ușor accesibile, conform stilului de viață al călugărilor care viețuiesc aici.
Aladja, în limba turcă semnifică „multicolor”, ceea ce ne face să gândim că numele provine de la culoarea zidurilor luminoase și multicolore datorate picturilor ale camerelor din stâncă, săpate pe două nivele, fiind la o înălțime de aproximativ 40 m. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii