Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afacerea Lukoil şi clasa politică

ro

09 Oct, 2014 18:28 2213 Marime text
Procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Ploieşti au dat publicităţii, ieri, un comunicat de presă în care explică motivele pentru care au ridicat parţial sechestru asigurator pe bunurile rafinăriei Petrotel, deţinută de compania rusă Lukoil.
 
“Procurorii nu au ridicat în totalitate măsurile asiguratorii, ci le-au extins asupra altor bunuri, astfel încât să fie garantată în perspectivă acoperirea prejudiciului. Ridicarea sechestrului asupra contului a fost parţială şi a avut la bază dorinţa de a nu afecta salariaţii SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti. Pe de altă parte, s-a urmărit să se permită continuarea activităţii societăţii astfel încât o parte a profitului obţinut să fie consemnat pentru acoperirea prejudiciului”, se arată în comunicat.
 
Practic, procurorii susţin că prejudiciul de 230 de milioane euro consemnat din activităţi de evaziune fiscală va fi recuperat din profitul pe care compania îl va obţine. Numai că acest profit nu există, deoarece rafinăria merge de ani buni în pierdere, scrie romaniacurata.ro: 2013 – 928 milioane lei, 2012 – 274 milioane lei, 2011 – 391 milioane lei, 2010 – 303 milioane lei (informaţii furnizate de Ministerul Finanţelor).
 
La fel de neadevărată este şi declaraţia premierului Victor Ponta că el trebuie să aibă grijă de cei 3.500 de salariaţi de la rafinăria din Ploieşti, mai arată sursa citată. Anul trecut, numărul salariaţilor de la Petrotel a fost de 468, la aproape jumătate de vârful înregistrat în anul 2008, când rafinăria avea în jur de 1.000 de salariaţi.
 
Numărul descrescător al salariaţilor, coroborat cu acumularea pierderilor din ultimii ani arată că rafinăria din România nu este o afacere profitabilă pentru Lukoil.
 
Ridicarea sechestrului după ce Victor Ponta i-a certat pe procurori ridică mari semne de întrebare şi datorită faptului că şeful Secţiei urmăriri penale la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti este Silvia Niţu, soţia procurorului general, Tiberiu Nițu, bun prieten cu Victor Ponta.
 
Sursa: romaniacurata.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii