Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adrian Cioroianu Dobrogea este acum parte a României datorită unor politicieni francezi şi germani de la 1878

ro

05 Oct, 2014 15:47 2581 Marime text
Decanul Facultatii de Istorie al Universitatii Bucuresti, fost ministru de externe al Romaniei, Adrian Cioroianu a vorbit in emisiunea “Dupa 20 de ani” despre modul in care istoria si geografia determina destinele romanilor.
 
“Nu suntem adversarii Rusiei, ci o piedica in calea Rusiei de vreo 200 de ani, cand nu eram inca Romania. Daca noi mergem acum sa facem plaja la Marea Neagra, asta are legatura cu decizia unor oameni politici germani si francezi de la 1878, care la Congresul de pace ruso-turc le-au sugerat politicienilor romani ca Dobrogea e binevenita pe harta Romaniei. Asta pentru ca Dobrogea separa slavii din est – rusii – de cei din sud, bulgarii. Altfel, Bulgaria ar fi fost o etapa in visul Rusiei de a ajunge la stramtorile Bosfor si Dardanele.”
 
Adrian Cioroianu explica si de ce nu putem avea o relatie buna cu Rusia. “In 1935 noi am reluat relatiile diplomatice cu Rusia, in acelasi timp cu Franta. Dar relatiile economice nu s-au putut dezvolta, pentru ca vindem acelasi lucru: materii prime, petrol, lemn, grane. Au trecut 80 de ani dar lucrurile nu s-au schimbat. Si daca ar fi o mare prietenie intre noi si rusi n-am avea ce sa ne vindem unii altora. Nu e situatia Germaniei. Daca am avea o industrie bazata pe productie si nu pe export am putea sa le vindem rusilor mai ieftin decat nemtii, dar nu e cazul. Din acest motiv au si aceasta relatie privilegiata cu Rusia."
 
Sursa: stirileprotv.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii