Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administratorii SC Dumexim SRL Oradea, reţinuţi pentru 24 de ore de DNA

ro

28 Jan, 2015 17:04 3224 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28.01.2015, a inculpaților:

DUME FLORIN GABRIEL, administrator al SC Dumexim SRL Oradea, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- șantaj,
- participație improprie la infracțiunea de fals în declarații,
- inducerea în eroare a organelor judiciare;

DUME SIMONA MARIANA, administrator la SC Dumexim SRL Oradea, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente false, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- inducerea în eroare a organelor judiciare (2 infracțiuni).

În ordonanțele de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie–aprilie 2013, în contextul organizării unei licitații privind atribuirea unui contract finanțat din fonduri europene (FEADR), intitulat „Servicii de proiectare și lucrări de execuție–Modernizare drum forestier Valea Iadului–Comuna Bulz”, inculpata Dume Simona Mariana, în calitate de administrator al SC Dumexim SRL Oradea, a prezentat oferte de preț false, în susținerea ofertei de licitație, dar și pentru adjudecarea acesteia.

Valoarea proiectului a fost estimată la 6.078.378 lei, fără TVA, echivalentul a 1.401.330 euro.

În acest sens, inculpata a aplicat ștampila „CONFORM CU ORIGINALUL”, semnătura și ștampila SC Dumexim SRL, pe fiecare copie a ofertelor de preț, atestând în mod nereal că originalul ofertelor de preț ar exista în realitate și că au fost emise de firmele respective.
Ca urmare a faptului că, una dintre firmele participante la licitație a depus o sesizare la această unitate de parchet, la data de 07 februarie 2014, inculpata Dume Simona Mariana a depus un denunț penal la dosarul de urmărire penală, pentru a beneficia de prevederile art. 19 din OUG nr. 43/2000, privind reducerea pedepsei la jumătate pentru cei care denunță și facilitează tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni de corupție. Astfel, aceasta a sesizat organele judiciare despre faptul că firma denunțătoare a săvârșit infracțiunea de „folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene”.

În susținerea denunțului penal, inculpata Dume Simona Mariana a anexat copii ale mai multor înscrisuri, printre care și o „DECLARAȚIE” a unui angajat al firmei pe care o administra, autentificată la notariat, prin care acesta a declarat că semnătura de pe un curriculum vitae, întocmit pe numele său la data de 23.01.2013 și care a fost anexat la Documentația depusă pentru atribuirea Contractului „Modernizare drum forestier – Valea Iadului – Comuna Bulz”, de către firma denunțătoare, nu îi aparține.

Această declarație notarială, necorespunzătoare adevărului, a fost obținută la data de 24 ianuarie 2014, urmare a faptului că, inculpatul Dume Florin Gabriel a constrâns moral persoana respectivă pentru ca aceasta să nu-și recunoască semnătura de pe propriul „Curriculum Vitae”.

Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 29 ianuarie 2015, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii