Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administrația Națională a Penitenciarelor, despre decesul lui Dan Adamescu

ro

25 Jan, 2017 16:47 2242 Marime text
În scopul informării corecte a opiniei publice, Administrația Națională a Penitenciarelor comunică următoarele: în data de 23 ianuarie 2017, în jurul orelor 23.,45, a avut loc decesul persoanei custodiate Adamescu Grigore Dan, într-o unitate sanitară privată. Persoana custodiată a beneficiat, conform recomandărilor medicilor specialişti, de asistență medicală atât prin intermediul rețelei sanitare a Administrației Naționale a Penitenciarelor, cât şi a reţelei sanitare publice și private. Din luna septembrie 2016, acesta se afla sub supraveghere medicală într-o rețea sanitară privată, în vederea realizării unei intervenţii chirurgicale pentru o afecţiune medicală cronică la un membru inferior.

Solicitările înaintate de către familie reprezentanților penitenciarelor de a primi medicație au fost avizate pozitiv, medicaţia fiind administrată conform recomandărilor medicilor specialişti. Având în vedere că datele medicale sunt confidenţiale, vă putem preciza doar că atestarea prin examene bacteriologice a bacteriei invocate nu are legătură cu perioada custodierii în sistemul penitenciar nefiind diagnosticat în acest sens la internarea în spitalul din reţeaua publică. Cazarea acestei persoane în unitățile de detenție s-a realizat în conformitate cu dizabilitățile sale, fapt constatat și de reprezentanții Ambasadei Germaniei în România cu ocazia vizitării acestuia.

În conformitate cu procedurile legale, administrația Penitenciarului Jilava a anunțat familia persoanei decedate, a informat judecătorul de supraveghere a privării de libertate și a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Administrația Națională a Penitenciarelor  și unitățile de detenție în care a fost custodiată persoana în cauză vor pune la dispoziția organelor competente toate informațiile și documentele necesare în vederea derulării, în bune condiții, a acestei anchete.

Referitor la situaţia deţinuţilor decedați în sistemul penitenciar
 
În anul 2016, corespunzător unui efectiv rulat  de 40712 persoane, s-au înregistrat 98 decese respectiv 3,5 la o mie de deţinuţi. Acest număr este de aproximativ 3 ori mai mic decât în populaţia generală, dacă ne raportăm la statistica oficială a Institutului Naţional de Statistică, corespunzător anului 2015 ( 11,7 decese la mia de locuitori).

Decesele au avut ca şi cauze principale afecţiuni medicale cronice/cazuri în fază terminală. Astfel, din cele 98 de cazuri, 31 au avut ca şi cauză a decesului boli neoplazice, ceea ce reprezintă 31,63% din totalul deceselor în 2016, comparativ cu anul 2015 unde din totalul de 113 decese, 41 au avut ca si cauză boli neoplazice, ceea ce reprezintă 36,28% din total. În toate cazurile au fost sesizate organele de cercetare penală şi în niciun caz nu s-a constatat culpa angajaţilor.
 
 sursa foto: http://anp.gov.ro/
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii