Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio, călătorii fără vize din Europa în SUA

ro

26 Feb, 2015 13:40 1628 Marime text
Washington ia în calcul restrângerea regimului de călătorie fără vize dinspre Europa, Visa Waiver. E vorba de o inițiativă legislativă sprijinită atât de democrați, cât și de republicani, potrivit presei americane. Pe de altă parte, întregul proiect de reformare a sistemului de imigrare este blocat și va rămâne așa până la alegerea unui nou președinte în Statele Unite, așa că e vorba cel mult de înăsprirea unor regulamente, explică, la RFI, preluat de capital.ro, Răzvan Sibii, profesor de jurnalism la University of Massachusetts, Amherst.
 
Senatoarea democrată Dianne Feinstein a anunțat,  într-o scrisoare trimisă cotidianului „Washington Post”, că pregătește un proiect de lege care va înăspri condițiile de călătorie dinspre Europa spre SUA.
 
Se întâmplă în contextul recentelor atentate teroriste din Franța și din Belgia, dar și Danemarca.
 
Ca motiv, a fost invocată „îngrijorarea” SUA că extremiști ai grupării Statul Islamic pot să ajungă pe teritoriul american folosindu-se de pașapoarte din state europene ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru Statele Unite. Serviciile de securitate din Europa occidentală estimează că sunt circa 5.000 de cetățeni europeni care au plecat să se alăture jihadiștilor în Irak și Siria. Dianne Feinstein a explicat că acest program (ce ar fi urmat să împlinească anul viitor 30 de ani) este în prezent „călcâiul lui Ahile pentru America”.
 
Legea are șanse să treacă, mai ales că Departamentul pentru Securitate Internă împărtășește temerile senatoarei democrat, că extremiști din Europa ar putea astfel ajunge ușor în Statele Unite pentru a comite atentate.
 
Sursa: capital.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii