Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:26 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzații grave la adresa conducerii Penitenciarului Poarta Albă. Ce susțin sindicaliștii

ro

16 Sep, 2017 14:11 1463 Marime text
Sindicaliștii din Federația Sindicatelor din Administrația Naționala a Penitenciarelor susțin că Petrică Bănuță ar fi fost promovat director al Penitenciarului Poarta Albă deși este acuzat de săvârșirea unor infracțiuni în legătură cu favorizarea unor deținuți. 
 

”Recent am cerut ministrului Justiției să dispună măsuri pentru sancționarea unor șefi care au favorizat deținuți-vip și au un comportament abiuziv față de personalul din Penitenciarul Poartă Albă. Ulterior am și avut câteva discuții pe această temă cu ministrul justiției și directorul general al penitenciarelor, însă reacția instituțională întârzie să apară. După mai bine de 1 an de la finalizarea verificărilor și descoperirea ilegalităților, nimeni nu a fost sancționat. N-au fost  pedepsiți nici deținuții-vip pentru nenumăratele falsuri în declarații, și nici șefii Penitenciarului Poartă Albă pentru infracțiunile de fals intelectual, favorizare a infractorului ori abuz în serviciu. Ambele tabere, corupători și corupți, se bucură liniștiți de rezultatele a ceea ce dovedește a fi o fraudă de proporții” - se aratăp într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. 

 
Pe baza concluziilor Raportului Corpului de Control al Ministrului Justiției nr. 8180/66/P/2016 a fost dispusă sesizarea Direcției Naționale Anticorupție pentru deținuții implicați pentru fals în declarații și pentru membrii Comisiei pentru liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Poartă Albă pentru fals intelectual și favorizare a infractorului. După care, totul a fost făcut uitat, sub diverse pretexte.
 

”În Raport se constată că aprobările acordate pentru liberarea condiționată și recompensarea deținuților-vip nu îndeplinesc condițiile legale, existând numeroase înscrisuri referitoare la ilegalități comise pentru favorizarea unor personaje precum: George Becali, Corneliu Iacubov, Cristian Borcea, Victor Becali, Miron Mitrea sau Ioan Becali, despre care s-a constatat printre altele că, deși ar fi elaborat lucrări științifice, "au dificultăți de exprimare în limbă română" (pag. 59 din Raport). Bănuță Petrica-în prezent director adjunct pentru siguranță deținerii și regim penitenciar, Mihai Mate-șef serviciu în cadrul penitenciarului, pensionat începând cu 12 seprembrie 2017 din motive medicale (șic!), Emilia Topală -în prezent director adjunct pentru educație și intervenție psihosociala  și Dinca Dănuț-fost director al penitenciarului la acea vreme, se află pe lista făptuitorilor. Cătălin Bejan, fost director general al ANP și fost director la Penitenciarul Poartă Albă, este de asemenea pe lista rușinii” - mai transmit sindicaliștii. 

 

”Întrebăm, așadar, cine și de ce acoperă ilegalitățile de la Penitenciarul Poartă Albă? Cum a fost posibil că Petrica Bănută să fie promovat de pe bancă acuzaților în funcția de director adjunct al Penitenciarului Poartă Albă, mai ales că era deja sancționat pentru alte abateri la data promovării? Aveți un răspuns domnule ministru la Justiției?” - se întreabă la final sindicaliștii Federației Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii