Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:49 21 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activităţi de prevenţie ale IJJ. Obligaţiile persoanelor fizice care desfășoară activitatea de picnic

ro

05 Jun, 2017 11:10 664 Marime text
 
În perioada 01 — 04 iunie a.c., jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța au desfășurat campania informativ-preventivă “Protejați zonele de recreere”, pe linia respectării normelor legale cu privire la activitățile de picnic.
Scopul acestui demers preventiv l-a reprezentat conștientizarea cetățenilor cu privire la importanța deosebită a protejării mediului înconjurător, dar și prevenirea incendiilor în zonele împădurite.
Activitățile desfășurate în zonele cu vegetație din proximitatea localităților Năvodari Hârșova, Neptun, Dunărea și Seimeni au constat în discuții cu persoanele care au ales să își petreacă ziua în mijlocul naturii, furnizarea de sfaturi și informații de ordin juridic, precum și distribuirea de flyere.
Jandarmii constănțeni au mai participat și în trecut la acțiuni și campanii ce au avut ca scop protejarea naturii (prevenirea tăierilor ilegale de arbori, combaterea braconajului, plantare de arbori, acțiuni de ecologizare și refacere a ecosistemului) militând permanent pentru un mediu înconjurător curat.
Reamintim că persoanele fizice care desfășoară activitatea de picnic au următoarele obligații:
— să arunce deșeurile doar în locurile special amenajate;
— să aprindă focul doar în locurile special amenajate și să îl supravegheze în permanență;
— să lase locul în care au desfășurat activitatea de picnic curat și nealterat;
— să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop;
— să folosească pentru satisfacerea necesităților fiziologice doar locurile special amenajate;
— să nu folosească produse de igienă personală la o distanță mai mică de 30 m față de cursurile de apă;
— să nu spele obiectele care au deservit activității de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activitățile de picnic sau a zonei indicate pentru activitățile de picnic. Împrăștierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activității de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activitățile de picnic ori a zonei indicate pentru activitățile de picnic sunt interzise;
— să nu hrănească animalele sălbatice;
— să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural și/sau construit;
— să păstreze liniștea și să nu deranjeze comunitățile locale, viața sălbatică sau alți vizitatori;
— să nu arunce țigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate;
— să respecte ordinea publică și bunele moravuri, conform prevederilor legislației în vigoare;
— să nu desfășoare activități de picnic în afara zonelor special amenajate sau a zonelor indicate pentru astfel de activități.
Nerespectarea acestor obligații se sancționează contravențional cu avertisment sau amendă cuprinsă între 100—5000 lei , conform Legii nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii