Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acţionau pe raza judeţului Constanţa Procurorii DIICOT au destructurat o reţea de criminalitate internaţională

ro

29 Sep, 2014 17:51 1920 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Biroul Teritorial Buzău au finalizat ancheta într-un caz de criminalitate internațională transfrontalieră la care au lucrat în colaborare cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Buzău și Arad, având sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații, Direcției Generale Anticorupție București, Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța, I.G.P. Frontieră și Interpol – prin atașatul cu Afaceri Interne al Ambasadei României în Marea Britanie. 

Procurorii DIICOT – au finalizat activitatea de urmărire penală și au dispus trimiterea în judecată a nouă inculpați, dintre care opt în stare de arest preventiv și unul aflat sub control judiciar.

Inculpatii fac parte dintr-o amplă grupare de criminalitate internațională transfrontalieră specializată în traficul de migranți, ce a acționat pe relația Turcia – Bulgaria – România, cu extensie pe teritoriul Ungariei.

Veriga românească a grupării infracționale a acționat pe o mare întindere, acoperind teritoriul național de la Est la Vest, săvârșind infracțiuni pe teritoriile județelor Constanța, Galați, Buzău, Arad și Timiș. 

În concret, pe fondul situației catastrofale pe plan umanitar, provocată de războiul civil din Siria, mai multe persoane din această țară au pus bazele unei grupări infracționale cu conexiuni pe teritoriul Turciei și, în baza înțelegerilor dintre aceste persoane, loturi masive de migranți din Siria au fost trecute fraudulos peste frontiera de stat, ajungând în Turcia – Istanbul.

Odată ajunse în această localitate, loturile au fost triate și preluate de veriga turcă a grupării infracționale, în care un rol activ l-a avut numitul Ozturk Salcuk, cetățean turc, cu domiciliul în Turcia, care a fost condamnat anterior pe teritoriul statului român pentru infracțiunea de trafic internațional de droguri de mare risc, la pedeapsa de 10 ani închisoare, după ispășirea căreia i s-a interzis să revină pe teritoriul României. 

Față de inculpatul Ozturk Salcuk există suspiciunea rezonabilă că a coordonat, însă, activitatea internațională de preluare, transport, călăuzire și îndrumare de migranți de pe teritoriul Turciei, asigurând legăturile cu alte persoane ce s-au implicat în activitatea infracțională, aflate pe teritoriile Bulgariei și României. 

Totodată, Ozturk Selcuk a asigurat și finanțarea membrilor grupării infracționale aflați în Bulgaria și România, transmițând periodic sume de bani prin interpuși, bani preluați de la rudele migranților aflați în Siria sau investiți de el personal, în condițiile în care urma să îi recupereze de la acestea. 

În baza convențiilor stabilite, loturile de migranți au fost triate și conduse în Piața Aksaray din Istanbul, unde au fost îmbarcate în vehicule tip camionetă sau de transport marfă și trecute fraudulos în Bulgaria.  De la frontiera bulgaro-turcă migranții erau preluați de membrii grupării infracționale din Bulgaria și erau conduși și cazați la Dobrich. 

Ulterior, migranții erau conduși până în apropierea frontierei bulgaro-române, de unde erau preluați de inc. Menzat Senol, cetățean român, care îi călăuzea și îndruma, însoțindu-i pe cale terestră până în locuri de întâlnire din jud. Constanta, stabilite de comun acord cu inculpații Tavlak Kemal – cetățean turc cu domiciliul în România, Ismail Remzi – cetățean român și Iancu Stere – șofer al celor în cauză. 

Din muncipiul Constanța migranții erau preluați de inc. Andrei Stan, persoană cu multiple condamnări pentru infracțiuni de proxenetism și infracțiuni de violență comise în Spania, existând  suspiciunea rezonabilă că inculpatul este cel care coordona activitatea de transport al migranților din mun. Constanța până în mun. Arad, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste  frontiera de stat româno-ungară, în zona de competență a STPF Vârșand. 

Întrucât o parte din loturile de migranti erau depistate de organele de poliție după introducerea lor pe teritoriul României, acestea erau înscrise, la cerere, în centrele pentru solicitanți de azil din municipiile Galați, București și Timișoara.  

În baza înțelegerilor telefonice fixate cu liderul grupării infracționale Ozturk Selcuk, inc. Andrei Stan prelua transfugi și de la aceste centre și îi transporta în mun. Arad, tot în scopul trecerii lor frauduloase peste frontiera de stat româno-ungară.  

În concret, migranții erau trecuți în mod clandestin peste frontiera de stat româno-ungară de către inc. Burtic Darius Călin, cu vehicule puse la dispoziție de inc. Purcariu Adrian George ori Andrei Stan.

În modalitățile arătate, inculpații Menzat Senol, Tavlak Kemal, Ismail Remzi, Iancu Stere, Andrei Stan, Nedeloiu Viorel, Haran Ilhami, Purcariu Adrian George (arestați preventiv de către Tribunalul Buzău) și Burtic Darius Călin – împotriva căruia s-a luat măsura controlului judiciar – au recrutat, cazat, îndrumat, călăuzit și transportat, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno-ungare, 41de  migranți, dintre care 33 sirieni, 4 turci de origine kurdă, 3 afgani și un marocan, în perioada cuprinsă  între cea de-a doua decadă a lunii ianuarie 2014 și până în ziua de 12.03.2014, când a fost constatată ultima infracțiune flagrantă reținută în sarcina grupului infracțional, evidențiată de către un echipaj al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, coordonat de procurorul de caz din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. 

Rețeaua infracțională cercetată în cauză a obținut beneficii importante, stabilindu-se că se percepeau de la plecarea din Siria sume cuprinse între 9.000 și 10.000 de euro pentru fiecare migrant, sumă din care cea mai mare parte era cedată verigii infracționale din România. Astfel, inculpații din jud. Constanța primeau, în medie, prin mandat de transfer din Turcia de la liderul grupării, Ozturk Selcuk, 3.000 euro pentru fiecare lot de câte 4-5 migranți, inc. Purcariu Adrian George percepea 1.500 – 2.000 euro pentru fiecare migrant, iar aceeași sumă de bani era pretinsă și obținută și de inc. Andrei Stan. 

Pentru garantarea executării măsurii de siguranță a confiscării speciale, a fost instituită măsura sechestrului asigurătoriu pentru două autoturisme de lux și o autoutilitară, folosite la transportul unora dintre migranți, asupra unei sume de 6.000 euro și asupra mai multor materiale de construcție, cumpărate de unul dintre inculpați, respectiv Purcariu Adrian George, cu bani proveniți din activitatea infracțională. 

Prin rechizitoriile emise la 30.05.2014 si 24.09.2014, procurorii DIICOT – BT Buzău au dispus trimiterea în judecată a celor nouă inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de:

-constituirea unui grup infractional organizat, trafic de migranti si trafic de migranti in scopul obtinerii de beneficii materiale in forma continuata, prev. de art. 367, al. 1, 3, CP, art. 263, al. 1, CP, art. 263, al. 1, 2, lit. a, CP, cu aplic. art. 35, al. 1, CP si art. 38, al. 1, CP - pentru inc. Andrei Stan, Tavlak Kemal, Ismail Remzi, Menzat Senol, Iancu Stere, Purcariu Adrian George si Burtic Darius Calin;

-aderare la un grup infractional organizat, sprijinirea unui astfel de grup si trafic de migranti in scopul obtinerii de beneficii materiale, prev. de art. 367, al. 1, 3, CP si art. 263, al. 1, 2, lit. a, CP, cu aplic. art. 38, al. 1, CP - pentru inc. Haran Ilhami si Nedeloiu Viorel;

-conducere fără permis a unui autovehicul pe drumurile publice, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, prev. de art. 335, al. 1, CP, cu aplic. art. 35, al. 1, CP, art. 48, CP, rap. la art. 320, al. 1, CP si art. 323, CP, cu aplic. art. 38, al. 1, CP – pentru inc. Burtic Darius Calin.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii