Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Achiziționarea primelor trei sisteme de rachete „HIMARS” pe ultima sută de metri. A fost semnată scrisoarea de ofertă şi acceptare

ro

26 Feb, 2018 12:15 1483 Marime text
În prezența secretarului de stat Mircea Dușa și a șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, la sediul Ministerului Apărării Naționale a fost finalizată luni, 26 februarie, procedura legală de achiziție a primelor trei sisteme de rachete „HIMARS”, prin semnarea scrisorii de ofertă și acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) specifică Programului Foreign Military Sales – FMS.

Potrivit MApN, programul de achiziție se derulează conform aprobării Parlamentului României, în cadrul unui contract de stat  atribuit de Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii.
Legea nr 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” a fost adoptată, miercuri 21 februarie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și promulgată de Președintele României vineri, 23 februarie.

Achiziția sistemelor de rachete „HIMARS” constituie pentru România un interes esenţial de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilităţii se asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale, acest demers contribuind totodată în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Sistemul de rachete HIMARS reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip testate în luptă, fiind utilizat, printre alții, de Forțele Terestre și de Corpul de Infanterie Marină ale SUA.

"​România, în calitatea sa de stat membru al NATO şi UE, are obligaţia să continue şi să îşi intensifice eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate. Prin dotarea cu sistemul HIMARS, Forţele Terestre Române vor dispune, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de un sistem cu precizie ridicată, credibil, flexibil şi eficient, pentru a contribui la descurajarea unei agresiuni împotriva României sau aliaților şi articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate_ - au precizat reprezentanţii MApN. 

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii