Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Achiziția care schimbă liderul de pe piața uleiului Ofertă publică pentru preluarea Argus Constanţa

ro

23 Sep, 2013 11:58 1755 Marime text

Marii traderi internaționali de cereale se bat pe brandurile românești. Expur, filială Sofiproteol, va prelua probabil Argus de la SIF Oltenia și Florin Pogonaru, detronând Bunge din poziția celui mai mare producător național de uleiuri

Din 23 septembrie 2013, SIF Oltenia va începe oferta publică obligatorie de preluare a ultimului mare producător de ulei comestibil, Argus Constanţa, la un preţ de 2,4 lei/acţiune. SIF5 ar trebui să dea peste 38 de milioane de lei, pe pachetul de 44,3% din acţiunile UARG.

Oferta va dura până la 11 octombrie şi se va derula prin casa de brokeraj a SIF Oltenia, Voltinvest. Argus Constanţa (UARG) este evaluată la peste 87 mil. lei pe Bursa de Valori. Surse din piață ne-au declarat că, după derularea ofertei publice, se va finaliza vânzarea producătorului de ulei Argus. Potrivit acestora, Argus va fi preluat de Expur, filială a Sofiproteol, trader internațional de cereale. Expur a mai achiziționat și fabrica de ulei de la Podari (în apropiere de Craiova), care produce renumitele mărci Untdelemn de la Bunica și Olpo.  


Miza tranzacției: acces în portul Isaccea

Foarte probabil, însă, nu fabrica de ulei este miza acestei tranzacții, ci societatea Comcereal Tulcea, la care Argus Constanța deține 66,75% din acțiuni. Mai exact, unul din cele șapte puncte de lucru ale Comcereal, cel din portul Isaccea, cu o capacitate de depozitare de 3.000 de tone, dotat cu echipament pentru încărcat-descărcat cereale. Cu ajutorul acestuia, traderul internațional de cereale Sofiproteol, cu afaceri de 7,3 mld. euro în 2012, își va cumpăra ieșire la mare prin fluviul Dunărea, evitând Constanța, port mai scump și mai aglomerat decât Isaccea.

Sursa: capital.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii