Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A plecat din Portul Constanța și s-a întors peste 133 de zile Astăzi se împlinesc 50 de ani de când cargoul „Bucureşti” a încheiat prima călătorie în jurul Pământului

ro

23 Dec, 2013 11:28 2695 Marime text
Astăzi se împlinesc 50 de ani de când cargoul „Bucureşti” a încheiat prima călătorie în jurul Pământului. 1963 va rămâne în istoria Flotei române ca anul în care pentru prima dată o navă românească a făcut un voiaj în jurul lumii. Cargoul a plecat din Dana 0 a Portului Constanţa pe 11 august. Marşul a durat până pe data de 23 decembrie 1963, când nava s-a întors în Portul Constanţa. Echipajul a avut parte de vreme frumoasă pe parcursul voiajului, fiind ferit de furtunile violente de pe Oceanul Pacific, pe care a navigat 28 de zile. „Echipajul era format din 50 de persoane. Căpitanul navei era Liviu Neguţ, secundul - Boris Cazacu şi ofiţerul III - Romulus Nicolae Moise.

Am navigat 133 de zile. În toate porturile am fost primiţi ospitalier, prietenos, călduros. Am trecut prin trei oceane (Atlantic, Pacific, Indian) şi şapte mări (Marea Neagră, Marmara, Egee, Mediterană, Caraibelor, Galbenă şi Roşie), exact ca în poveste”, ne-a povestit Andrei Lazăr, unul dintre membrii de atunci ai echipajului. Ofiţerul III al cargoului,  Romulus Moise, a fost ulterior primul decan al Facultăţii de Navigaţie şi fostul director al Companiei Naţionale Maritime Navrom.

Imaginea 1 reprezintă un tablou al pictorului Valentin Donici şi este preluată de pe marinarii.ro/marinarii-ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii