Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit Ştefan Andrei, fostul ministru de Externe din timpul lui Ceauşescu (video)

ro

01 Sep, 2014 06:07 5765 Marime text
Ștefan Andrei (n. 29 martie 1931, Podari, Dolj) fost politician comunist și fost ministru de externe român a murit, potrivit România Tv.

A absolvit liceul din Craiova, după care a urmat Facultatea de Construcții Hidrotehnice a Institutului de Construcții București. S-a înscris în Partidul Comunist în 1957.
Remarcat de Nicolae Ceaușescu, începând cu 1960 a ocupat funcția de șef al Relațiilor Externe al UTM. În 1965 a devenit adjunctul Gizelei Wass, care era șefa Secției Externe a PCR, apoi prim adjunct și, în 1972, a devenit secretar al CC cu problemele internaționale.

A fost numit în postul de ministru de Externe în 1978, ca succesor al lui George Macovescu, unde a rămas până în 1985. Detronat de Elena Ceaușescu, avea să fie numit președinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activității Economice și Sociale, funcție pe care a ocupat-o până în 1987, când a fost promovat din nou, în postul de viceprim-ministru al Guvernului. A deținut acest post până în 1989.
Pentru că a făcut parte din fostul regim comunist al lui Ceaușescu, Ștefan Andrei a fost arestat în 1990. A stat în închisoare timp de doi ani și cinci luni, în ciuda faptului că Parchetul nu a putut susține acuzația inițială a Frontului Salvării Naționale condus de Ion Iliescu: "genocid" - uciderea a 60.000 de români la revoluție - și subminarea economiei naționale.
Fratele său, Nicolae Andrei, profesor de limba româna, a fost pentru o lungă perioadă directorul Liceului de Matematică și Fizică "Nicolae Bălcescu" din Craiova, actualul Colegiu Național "Carol I".

Ştefan Andrei era căsătorit cu actrița Violeta Andrei.
sursa text si foto: wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii