Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:42 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit scriitorul Fănuş Neagu

ro

24 May, 2011 12:15 1281 Marime text

Scriitorul Fănuş Neagu, în vârstă de 79 de ani, a murit marţi dimineaţă, în jurul orei 3.30, la Spitalul Elias din Capitală.

Scriitorul Fănuş Neagu suferea de cancer în fază terminală, cu multiple metastaze. El şi-a petrecut ultimele luni în spital.

Nuvelist, romancier şi dramaturg, Fănuş Neagu s-a născut pe 5 aprilie 1932, în Grădiştea-de-Sus, judeţul Brăila. Şi-a petrecut aproape 50 de ani printre scriitori, fie ei prieteni, apropiaţi, sau rivali.

Cariera sa de gazetar a început în 1954, la "Scânteia Tineretului" şi tot în acelaşi an debutează ca scriitor cu povestirea "Duşman cu lumea". Opt ani mai târziu apare "Dincolo de nisipuri" unul dintre cel mai cunoscute volume ale sale. În 1968 apare primul roman al său, "Îngerul a strigat", considerat evenimentul editorial al acelui an.

Peste câţiva ani îşi vede pe scenă visul, adică prima piesă de teatru, "Scoica de lemn" la Teatrul Nottara din Bucureşti. În 1991 reia împreună cu Valeriu Cristea, Eugen Simion şi Marin Sorescu revista "Literatorul", iar doi ani mai târziu este numit director al Teatrului Naţional din Bucureşti. În acelaţi an debutează ca actor în propria piesă, "Casa de la Miezul Nopţii" şi în pelicula lui Andrei Blaier, "Crucea de piatră".

Din 2001 era membru titular al Academiei Române.

Sursa:http://www.realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii