Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit Nicolae Mateescu-Matte, părintele dreptului internaţional aerian

ro

27 Apr, 2016 12:08 2223 Marime text
 
A murit profesorul univ. dr. Nicolae Mateescu-Matte, membru marcant al comunităţii româneşti din Canada şi personalitate de anvergură mondială a domeniului juridic.
 
„Deplângem astăzi dispariţia celui ce a fost numit «părintele dreptului internaţional aero-spaţial» şi a unei distinse personalităţi academice româno-canadiene, care a reprezentat pentru generaţii de studenţi un reper al performanţelor profesionale. Prin trecerea în nefiinţă a profesorului univ. dr. Nicolae Mateescu-Matte, România a pierdut un ambasador neobosit şi un reper incontestabil al excelenţei naţionale, iar diaspora românească, unul dintre susţinătorii săi cei mai activi, un promotor al conştiinţei identitare româneşti în spaţiul canadian şi al legăturilor apropiate dintre cele două naţiuni”, transmite, într-un comunicat, MAE.
 
Născut la Craiova, la 3 decembrie 1913, Nicolae Mateescu-Matte a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti (1939). La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a ales calea exilului, pentru a scăpa de dictatura comunistă. Sosit în Canada, s-a făcut remarcat în domeniul său de activitate, punând bazele disciplinei Dreptului aero-spațial şi devenind apoi un adevărat punct de referinţă în domeniu.
 
Pentru îndelungata şi prodigioasa carieră academică, publicistică şi de cercetare, dar şi pentru contribuţiile pe care le-a avut, ca membru al diasporei româneşti din Canada, la promovarea României, i-au fost conferite de către statul român, în 2002, Ordinul naţional pentru Merit în grad de Comandor şi, în 2010, Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Mare Ofiţer din partea Preşedintelui României. În 2013, la împlinirea nobilei vârste de un secol de viaţă, ministrul afacerilor externe al României i-a conferit o plachetă aniversară.
 
Funeraliile vor fi organizate în cursul zilei de astăzi, la Capela Sacré-Coeur a Basilicii Notre-Dame din Montréal.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii