Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:05 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit asistenta medicală din celebra fotografie a sărutului de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

ro

11 Sep, 2016 22:37 3404 Marime text
Asistenta medicală surprinsă într-o fotografie în timp ce este sărutată de un marinar în Times Square, la New York, la anunţarea sfârşitului celui de-la Doilea Război Mondial, a încetat din viaţă la vârsta de 92 de ani, a anunţat publicaţia New York Times, preluată de AFP.

Greta Zimmer Friedman a decedat în urma unei pneumonii, a anunţat fiul său, Joshua Friedman.

George Mendonsa şi Greta Zimmer Friedman au fost protagoniştii unuia dintre cele mai celebre săruturi din istorie -  sărutul care a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. La 14 august 1945, tânăra în vârstă de 21 de ani a fost sărutată de un marinar al US Navy, George Mendonsa, de 22 de ani,  cuprins de bucurie la anunţarea capitulării Japoniei.

În seara zilei de 14 august 1945, peste două milioane de persoane se adunaseră în Times Square, unde se afla, în acea perioadă, redacția ziarului New York Times, pentru a afla ultimele știri ale zilei. Anunțul despre sfârșitul războiului a fost primit cu exuberanță.

Cei doi tineri nu se cunoşteau şi s-au sărutat în euforia veştii că Japonia a capitulat şi războiul lua sfârşit.

De altfel, Mendosa se afla la o întâlnire cu altă femeie, Rita, care avea să-i devină ulterior soţie şi care apare în fotografie, în fundal, privind zîmbitoare peste umărul drept al bărbatului.

Sărutul dintre marinar şi asistenta medicală a fost imortalizat de Alfred Eisenstaedt, iar fotografia, intitulată intitulată “V-J Day in Times Square” (V-J este prescurtarea de la Victory over Japan — victoria asupra Japoniei) care a apărut în revista americană Life a făcut istorie şi a devenit imediat un simbol al încheierii conflictului.

Protagoniştii celebrului sărut  au rămas necunoscuţi zeci de ani publicului. O carte publicată în 2012, despre sărutul marinarului şi misterul din spatele fotografiei care a simbolizat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a permis identificarea celor doi: Greta Zimmer Friedman şi George Mendonsa.

"Nu sunt sigură că era chiar un sărut (...) era pur şi simplu cineva care celebra" sfârşitul războiului, a afirmat  Greta Zimmer Friedman, în 2005, într-un interviu. "Nu era un moment romantic, ci un eveniment pentru a celebra sfârşitul războiului", a adăugat fosta asiastentă medicală.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii