Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A jucat în filmele tinereții noastre Raj Kapoor. Google îl omagiază la 90 de ani de la naștere (video)

ro

14 Dec, 2014 03:06 12268 Marime text
Raj Kapoor (în engleză Raj Kapoor, în hindi राज कपूर, în urdu راج کپُور , transliterat Rāj Kapūr, n. 14 decembrie 1924 - d. 2 iunie 1988) a fost un actor de origine indiană, născut în India Britanică (nord-estul Pakistanului). Și-a început viața actoricească la o vârstă fragedă.

El a devenit mai cunoscut prin rolul jucat în filmul Vagabondul, care a fost difuzat în premieră în anul 1951.
În anul 1955, produce și regizează filmul Articolul 420, în care are rolul principal, scrie wikipedia.org.
Potrivit cinemagia.ro, este primul copil al lui Prithviral și Ramsami, drept urmare cel mai mare dintre cei patru frați. Își începe cariera de actor la o vârstă foarte fragedă de doar 11 ani când este ales pentru un rol în filmul Inquilab din anul 1935.

În următorii 12 ani după ce mai joaca în câteva filme, Raj primește prima oferta pentru un rol principal în filmul Neel Kamal din anul 1947, alături de Mahdubala și ea la primul rol principal.
La doar 24 de ani se decide să-și înființeze propriul studio de film, R.K Films, devenind astfel cel mai tânar director de film a timpurilor sale.

Pentru primul sau film in calitate de producător, Raj apelează la Nargis pentru un rol in Aag care insa nu va fi un succes, dar continua sa lucreze cu Nargis si in alte productii. In anul urmator mai face o incercare cu filmul Andaz, care de asta data devine primul sau mare succes ca actor alaturi bineinteles de Nargis.

Va continua sa produca si sa joace in filme de succes cum ar fi: Barsaat, Awaara, Articolul 420. Aceste filme ii formeaza deja imaginea de vagabond asemeni lui Charlie Chaplin. In 1964 va juca in Sangam, primul film color, care va deveni cel mai mare succes al sau intr-un rol principal.

Ultimul film in care Raj Kapoor isi face aparitia este Kim-1984, dupa ultimul sau mare succes Vakil Babu din 1982. In ultimii ani Raj capatase astm, boala ce l-a rapus pana la urma pe marele actor in 1988 2 iunie, la Delhi-India, la doar 63 de ani. In momentul survenit decesului sau, Raj lucra la o poveste de dragoste Henna, care a cunoscut culmile succesului datorita fiului sau cel mare Randhir.

Ramane in inima multora chiar si dupa atatia ani de la moartea sa. In timpul vietii a fost apreciat de foarte multi fani si critici la un loc, filmele sale avand un succes imens si pe alte continente. A fost casatorit cu Krishna Malhotra si au avut impreuna 3 baieti si 2 fete: Randhir-1947, Ritu-1948, Rishi-1952, Reema-1956 si Rajiv-1962. Toti cei cinci s-au asociat cu cariere in lumea Bollywood-ului.
La cei 90 de ani de la naștere Google i-a dedicat un Doodle special.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ciprian Dragne 28 Feb, 2018 17:26 Pentru Dragobeti: O inima cat o dragoste indiana - Raj Kapoor: https://youtu.be/Tw5-aGmbNXE :-) Ciprian