Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost numit directorul general la Direcția Generală de Protecție Internă din subordinea MAI. Date din CV. Ce este DGPI fost UM 0215

ro

05 Jul, 2017 00:42 6079 Marime text
Aseară colonelul Mihai-Cristian Mărculescu a fost numit în funcția de director general al Direcției Generale de Protecție Internă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin decizia premierului Mihai Tudose, numărul 523 publicată în Monitorul Oficial al României partea I 519/4.VII.2017.

Tot prin actul normativ amintit încetează aplicabilitatea unei decizii din 24 noiembrie 2016 privind împuternicirea colonelului Mărculescu în funcția de director general al instituției amintite.

Date din CV-ul directorului general Mărculescu

24 noiembrie 2016 – director general al Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;

30 august 2016 – 23 noiembrie 2016 - secretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne

26 iulie 2001 – 29 august 2016;
MAI, DIPI - funcţii de execuţie şi de conducere, având atribuții în domeniile informații și protecție internă.

Studii/pregătire profesională

2006
Scuola Polizia Tributaria, Guardia di Finanza Lido di OSTIA, Roma, Italia - curs de specializare “Prevenirea și combaterea spălării banilor”;
2004
Universitatea “Politehnica” București, master specializarea “Managementul Calității”;
2001
Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Facultatea de Drept -diplomă de licență specializarea “Informații”;

2001-2016 – cursuri de specializare specifice nevoii de pregătire în domeniul de activitate informativ - operativ.

S-a născut în anul 1978, în București. Este căsătorit și are doi copii.

Vorbește fluent limba engleză și limba italiană.

Istoricul unității

Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) a fost un serviciu al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din România, reorganizat de guvernul Cioloș în Direcția Generală de Informații și Protecție Internă.

Este urmașa fostei „Doi și-un sfert” (numită așa după numele fostei unități de informații a Internelor, U.M. 0215), serviciul secret al Ministerului de Interne, care a fost desființat în timpul regimului Constantinescu.

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) are următoarele atribuții:

a) desfășoară activități de informații, contrainformații și de protecție în scopul identificării, prevenirii și contracarării amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează informațiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne;

b) asigură coordonarea și controlul activităților pentru protecția informațiilor clasificate naționale, ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și ale Uniunii Europene, precum și pentru securitatea cibernetică, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În vederea identificării amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează informațiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional ori capacitatea operațională ale structurilor MAI, DGPI desfășoară activitățile prevăzute la art. 13 lit. a) – e) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată, cu completările ulterioare.

În situațiile care constituie amenințări la adresa securității naționale care vizează tulburarea gravă a ordinii publice sau informațiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional ori capacitatea operațională ale structurilor MAI, DGPI desfășoară activitățile prevăzute la art. 14 alin. (2) din Legea nr. 51/1991, cu respectarea prevederilor art. 14 alin. (1) și art. 15-21 din aceeași lege, care se aplică în mod corespunzător.

Organizare și funcționare

Organizarea, coordonarea și planificarea strategică a activității DGPI se realizează, în condițiile legii, prin ordine și instrucțiuni ale ministrului afacerilor interne, prin raportare la strategiile și politicile de ordine publică, apărare și securitate națională, în concordanță cu obiectivele și prioritățile informative naționale.

Structura organizatorică și numărul de posturi se stabilesc, în condițiile legii, prin ordin al ministrului afacerilor interne, în limita posturilor aprobate pentru MAI.

Regulamentul de organizare și funcționare al DGPI se aprobă prin ordin al ministrului afacerilor interne.

DGPI are competență teritorială generală.

La nivel central, DGPI are în componență direcții, servicii, birouri și alte structuri funcționale, iar la nivel teritorial – servicii, birouri și alte structuri funcționale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii