Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

70 de spitale vor fi evaluate pentru a intra în programul control al infecțiilor nosocomiale

ro

08 Feb, 2016 20:47 1757 Marime text
 
Ministerul Sănătății a organizat un grup de lucru format din specialiști epidemiologi, microbiologi, de boli infecțioase și de sănătate publică, ce au elaborat un document programatic privind principalele direcții de acțiune care trebuie avute în vedere în perioada următoare în cele mai importante spitale din țară unde pot apărea mai frecvent infecții nosocomiale și unde se înregistrează cel mai mare consum de antibiotice.
 

"În următoarele două luni vom începe în 70 de spitale de urgență, institute, spitale mari mai multe evaluări pe baza unor chestionare care vor fi analizate de către specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică pentru a se identifica un calendar de măsuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri și metodologii de diagnostic și supraveghere a infecțiile nosocomiale și rezistenței la antibiotice, modificări în structura organizatorică și de personal a unităților sanitare și completarea echipamentelor și dotărilor necesare activității în aceste domenii. Vrem să dezvoltăm programul de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale existent, care este în acest moment un program restrâns", a declarat consilierul onorific al ministrului Sănătății Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

 
Obiectivele și principalele direcții de acțiune ale planului Ministerului sunt: creșterea capacității de diagnostic, prevenire și control în cazul infecțiilor nosocomiale, îmbunătățirea raportării infecțiilor nosocomiale, îmbunătățirea activității de supraveghere și limitarea rezistenței bacteriene la antimicrobiene în mediul spitalicesc.
 
De asemenea, planul are în vedere și creșterea nivelului de cunoaștere în cazul personalului medical privind infecțiile nosocomiale și rezistența bacteriană cu modificarea percepției punitive a diagnosticării și declarării acestora.
 

"Nu există spitale de pe această planetă unde să nu existe astfel de infecții. Important este să le depistăm și să încercăm să evităm cazurile grave de infecție și cazurile de infecție produse de germeni multirezistenți", a spus Rafila.

 
El și-a manifestat speranța ca începând din 2017 să fie implementat un set de 13 - 14 acțiuni specifice fiecărui spital cu indicatori foarte clar măsurabili, care să răspundă tuturor întrebărilor și preocupărilor atât pentru personalul medical, cât și pentru publicul larg.
 

"Nivelul de raportare în România a infecțiilor nosocomiale este undeva în jur de 0,25% de persoane internate în spital. Practic asta înseamnă că din 400 de persoane internate una are infecție nosocomială, acesta este nivelul de raportare din România. În Europa avem între 5 și 7,5% cel puțin infecții nosocomiale. Probabil că în termen de 30 de zile chestionarele vor ajunge în spitale", a mai spus acesta, potrivit agerpres.ro.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii