Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:56 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

150.000 de fascicule de combustibil produse de Fabrica de Combustibil Nuclear Piteşti

ro

23 Nov, 2015 13:48 2453 Marime text
 
SN Nuclearelectrica SA anunţă fabricarea fascicului de combustibil nuclear cu numărul 150 000 de către sucursala să, Fabrica de Combustibil Nuclear Piteşti („FCN Piteşti”).
FCN Piteşti este singurul producător autorizat la nivel global, în afară Canadei, pentru producţia de fascicule de combustibil aferente tehnologiei CANDU 6 de către AECL Canada (actuală Candu Energy) şi Zircatec Precision Industries Inc Canada.
Anual, centrala nucleară de la Cernavodă consumă aproximativ 10.000 fascicule de combustibil nuclear produse de FCN Piteşti. Din punct de vedere calitativ şi al rezultatelor aferente procesului de producţie, FCN Piteşti înregistrează o rată de defectare a fasciculelor de combustibil mult sub limita admisă de Autoritatea de Proiectare a Sistemului CANDU, fapt confirmat de datele de operare şi producţie ale CNE Cernavodă, beneficiarul direct al producţiei de la FCN Piteşti.
„Scopul FCN Piteşti este să asigure combustibil nuclear de înalta calitate pentru operarea în condiţii de securitate maximă a unităţilor nucleare de la Cernavodă, să dezvolte şi să îmbunătăţească continuu liniile de fabricaţie, să inoveze şi să adauge valoare adăugată Nuclearelectrica prin integrarea produselor proprii într-un circuit nuclear cu rezultate deosebite. Industria nucleară îşi bazează performanţă pe calitatea şi robusteţea produselor sale, pe respectarea normelor şi standardelor de securitate şi protecţie şi pe resursă umană înalt specializată”, arată Florin Gheba, director FCN Piteşti
Utilizarea celor 150.000 de fascicule de combustibil nuclear produce o cantitate de energie electrică de 167 TWh. Aceeaşi cantitate de energie electrică poate fi obţinută în centralele clasice prin arderea a 333 milioane de tone cărbune brun, 166,5 milioane tone huilă energetică sau 47,5 milioane de tone de păcură.
„Industria nucleară românească este în prezent un model de performanţă şi eficientă pentru multe alte domenii şi un mare avantaj pentru nevoile româneşti de sistem energetic, mediu şi consumator. În peste 30 de ani, specialiştii români au reuşit să iniţieze şi să dezvolte un program nuclear care plasează România pe primul loc în lume la coeficientul de utilizare a puterii instalate, aşadar să valorifice impecabil resurse naturale, materiale şi umane.”.-Daniela Lulache, Director General SN Nuclearelectrica SĂ
Producţia FCN Piteşti respectă cerinţele de calitate aferente industriei nucleare, de protecţie a mediului înconjurător, de siguranţă nucleară şi sănătate şi securitate în muncă.
Prin combustibilul nuclear produs la FCN Piteşti şi folosit în cele două unităţi nucleare de la Cernavodǎ, S.N. Nucleaelectrica SĂ asigurǎ 20% din producţia totalǎ de electricitate a tǎrii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii