Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

15 octombrie - File din istoria Constanţei Este inaugurat Palatul Administrativ

ro

15 Oct, 2012 12:00 1716 Marime text

O primă menţiune despre Palatul Administrativ (Prefectura), datează din 1892 şi se referă la negocierile între Primărie şi Dna. Baratz, pentru a-i cumpăra proprietatea  de pe strada Traian, necesară construirii edificiului menţionat. În 1898 este chemat de la Bucureşti arhitectul Băicoian, pentru modificări ale proiectului din 1892, iar arhitectul Săvulescu reface imobilul destinat Prefecturii, în componenţa lui intrând şi apartamentele regale. După o pauză de patru ani, la 21 septembrie 1902 se organizează prima licitaţie.

În 1903 se obţin avizele pentru construcţie, iar lucrările vor începe în martie 1903, la 15 octombrie 1904 clădirea fiind inaugurată.

Dispusă pe două nivele, de dominantă orizontală, clădirea este sobră, cu o scară monumentală care conduce către o uţă prevăzută cu arcada în plin centru susţinută pe console puternic reliefate.Forma ancadramentului este reluată la cele doua ferestre ale corpului central. Un balcon pe console, cu motive decorative în casete devine element expresiv importantă. Cele trei deschideri dreptunghiulare mari sunt subliniate printr-un brâu, care înscrie în derularea sa, trei frontoane. Traveele laterale păstreză  forma ferestrelor deja analizate. Acoperişul înalt are două lucarne prinse în structura unui element ornamental. Pânî în 1948 - 49 edificiul a adăpostit Prefectura, până în 1969 Comitetul regional de partid Dobrogea, apoi Casa Armatei.

Sursa: constanta.djc.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii