Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

138 de ani de la alipirea la România. Ziua Dobrogei, sărbătoare națională

ro

13 Nov, 2016 14:34 9777 Marime text

O zi importantă pentru istoria ţării noastre este 14 noiembrie 1878. Ziua în care Dobrogea revenea la patria-mamă. În Proclamaţia către dobrogeni, viitorul rege Carol I spunea:

„Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân - de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi o cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii, viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi fără a-şi primi legitima pedeapsă. Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire. Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii (...)” (sursa - www.cimec.ro). Mesajul domnitorului către dobrogeni se încheia aşa: „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră.” 
 Pe 9 septembrie 2015, Camera Deputaţilor a decis  ca 14 noiembrie să fie instituită drept Ziua Dobrogei, adoptând, cu 282 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi patru abţineri, o propunere legislativă în acest sens. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare declararea zilei de 14 noiembrie ca Ziua Dobrogei, dată la care, în 1878, în urma Războiului de Independenţă, Dobrogea a revenit la teritoriul României.
Proiectul, susţinut de 27 de parlamentari de la toate partidele, prevede că sărbătorirea anuală a Zilei Dobrogei poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific. Camera Deputaţilor a fost for decizional cu acest proiect. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii