Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:01 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

100 de ani de la semnarea Tratatului de alianță dintre România și Antanta

ro

04 Aug, 2016 07:39 800 Marime text
În contextul Primului Război Mondial, pe 4/17 august 1916 se semnează, la București, Tratatul de alianță între România și Antanta (Rusia, Franța, Marea Britanie și Italia), iar printre condițiile intrării României în război de partea Antantei se stipulează și satisfacerea dezideratului unirii cu România a teritoriilor românești - Bucovina, Transilvania, Crișana, Maramureș, Banat - aflate în stăpânirea Austro-Ungariei.

Conform convenției politice, marile puteri semnatare se angajau să garanteze integritatea teritorială a statului român (art.1). România se obligă să declare război Austro-Ungariei și să sisteze relațiile economice cu toate statele inamice Antantei. Sunt delimitate teritoriile din Austro-Ungaria (Transilvania, Crișana, Maramureș, Banat, Bucovina) care urmau să revină României în urma victoriei Antantei (art.4); puterile aliate se angajează să recunoască, la conferința de pace, aceste drepturi câștigate de statul român (art.5); România va participa, alături de aliați, la toate negocierile preliminare și la încheierea păcii (art.6), notează Agerpres.

În ceea ce privește Convenția militară, se stabilea intrarea în acțiune a trupelor române contra Austro-Ungariei, la 15/28 august (art.1), respectiv la opt zile după începerea ofensivei aliate pe frontul de la Salonic. Rusia se angaja să acționeze imediat pe tot frontul cu Austro-Ungaria (art.2) și să trimită divizii la frontiera României din Dobrogea (art.3). De asemenea, aliații se angajau să furnizeze zilnic statului român cel puțin 300 tone de muniții și materiale de război (art.4). La articolul 9 era prevăzut că obiectivul principal al operațiunilor trupelor române, atâta vreme cât situația militară din sudul Dunării o va permite, este Transilvania.  

La 14/27 august 1916 România a declarat război Austro-Ungariei pentru a-și asigura ''înfăptuirea unității sale naționale'', iar la 15/28 august armata română a trecut Carpații în Transilvania. La 15/28 august 1916 Germania declară război României, urmată de Turcia (17/30 august) și de Bulgaria (19 august/1 septembrie).
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii