Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vecină peste noapte cu Cristi Borcea, „moştenitorul" familiei Movilă?! Cum se suprapun retrocedările lui Mazăre

ro

30 May, 2012 03:04 2360 Marime text
deschidere_maz.jpgAcuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de fapte de corupţie în legătură cu terenurile retrocedate ale Constanţei, „distribuite" în baza Legii 10/2001, primarul Radu Mazăre are de furcă şi în civil, nu numai în penal, din cauza retrocedărilor cu pricina. Iar dacă nu el, personal, atunci instituţia pe care o conduce. Una dintre nemulţumirile care au dus la litigiile civile privind terenurile atribuite de primăria lui Mazăre izvorăşte din faptul că acestea.. se suprapun.

campanie_mazare-_Cristian_Borcea1.jpgAşa cum arătam în ediţiile anterioare, un caz concret de suprapunere este cel al Feliciei Arnold, care, pe 2.10.2007, a dat în judecată Municipiul Constanţa prin Primar şi pe Primarul Municipiului Constanţa, după ce s-a trezit cu alţi proprietari pe circa 300 de metri pătraţi din terenul său. Cum-necum, în urma acţiunii de retrocedare a terenurilor, femeia s-a trezit vecină, dacă nu „co-proprietară" mai mult sau mai puţin împotriva voinţei sale, cu nimeni altul decât oameni precum bucureşteanul Cristi Borcea, investitor al FC Dinamo, sau cu impresionantă firmă bucureşteană SC Habitat & Ambient SA. Culmea, aceştia deveniseră proprietari pe un teren ce aparţinuse familiei Movilă. Concret, prin dispoziţia nr. 679/11.03.2004, semnată de primarul Radu Ştefan Mazăre, Primăria Constanţa a respins cererea familiei Movilă de restituire în natură a terenurilor ce îi aparţineau şi a dispus acordarea altor măsuri reparatorii prin echivalent. Ivonne Aline Movilă Buzescu, reprezentată de Georgică Giurgiucanu (inculpat în procesul retrocedărilor, alături de primarul Mazăre), solicita restituirea în natură a imobilul situat în Constanţa, cartier Anadalchioi, în suprafaţă de 98,66 hectare. Motivând că terenul era ocupat în întregime de locuinţe şi spaţii comerciale, primarul a respins cererea şi a acordat măsuri reparatorii. Parcă de nicăieri, printre persoanele îndreptăţite la terenuri prin dispoziţia nr. 679/11.03.2004 apar Georgică Giurgiucanu (reprezentantul legal al Ivonnei Movilă), dar şi Maria Măriuţă, Cristi Borcea, SC Habitat & Ambient SA şi Mihai Camboianu. Valoarea totală a terenurilor retrocedate se ridica, potrivit documentului semnat de primar, la 3.824.427 de euro, fiind în suprafaţă de 42.790,93 mp. Din acestea, 14,70% îi reveneau Mariei Măriuţă, 12,25% - lui Cristi Borcea, 50% - societăţii Habitat & Ambient, 1% - lui Mihai Camboianu, iar restul, lui Giurgiucanu. Toate bune şi frumoase, însă o parte din terenul liber din Portul Tomis, retrocedat beneficiarilor familiei Movilă, se suprapunea peste cel al proprietarilor de drept din zonă, mai exact fiind vorba despre tronsonul 4, lotul 4, în suprafaţă de 2985,69 mp şi cu o valoare de 194.070 de euro. Trei sute de metri pătraţi din această suprafaţă se suprapun peste terenul Feliciei Arnold, pe care aceasta l-a cumpărat de la moştenitorii de drept în 1996. Femeia a dat în două rânduri în judecată primăria, pentru lămurirea situaţiei, iar litigiile încă se desfăşoară, de ani buni, la Judecătoria Constanţa. În paralel, şi „moştenitorii" familiei Movilă, adică Borcea şi ceilalţi au dat în judecată primăria lui Mazăre, iar litigiile se judecă tot la instanţele din Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • olga 30 May, 2012 08:22 Caz asemanator si cu terenul din C. Brincoveanu Nr.3 unde o parte din teren a fost dat in 1998, cu ordin al Prefectului,D-nei Topouzoglu Olga Metaxula, cetatean strain.In 2001 D-na Topouzoglu Olga Metaxula depune Notificare.In 2005 Primaria ii da in compensare alt teren.Tot Primaria in 2003 il da in compensare fam. Gardef. care il vinde. O alta parte din teren care, desi era dat in folosinta cumparatorilor pe Lg 112/1995, a fost restituit in natura pesoanei din Grecia.