Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Greu cu gigacaloria la Constanţa Pe cine încălzeşte (administraţia) Mazăre

ro

22 May, 2012 00:00 2214 Marime text

deschidere_maz.jpgNu ştie nimeni exact - sau nu vrea să spună - cum s-o făcea, dar Constanţa are unul dintre cele mai mari preţuri la gigacalorie.

În timp ce dă vina pe guvern pentru scăderea subvenţiilor la încălzire, administraţia Mazăre nu pierde prilejul, iniţial în an pre-electoral, iar ulterior la debutul campaniei electorale, să trâmbiţeze ajutoarele la încălzire pe care Primăria Constanţa le acordă cu greu, din buzunarul propriu al instituţiei. Fireşte, ajutoare pentru care, cel puţin o dată, trebuie să stai la cozi interminabile. Iar cum bătrânii sunt, întâmplător, ţinta-electorală a edilului Constanţei, ei încadrându-se totodată în tronsoanele mai nou stabilite în funcţie de venit pentru acordarea ajutoarelor la încălzire, rezultatul este reprezentat de cozi interminabile formate mai ales din seniorii Constanţei. Obligaţi să-şi ducă traiul într-un oraş ce se dovedeşte pe zi ce trece tot mai scump pentru buzunarul lor, bătrânii s-au obişnuit, an de an, să facă şanţ în faţa Primăriei Constanţa, cel puţin o dată în an. Toamna, când se acordă ajutoarele pentru încălzire.

campaniemazare-calorifer02.jpgNu este uşor să trăieşti în Constanţa. Mai ales iarna. În februarie anul acesta, de pildă, administraţia Mazăre anunţa mai mult sau mai puţin cu seninătate majorarea preţului la gigacalorie cu 1%. În urma unei hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Constanţa, preţul local de facturare a atins cota, dacă putem să zicem aşa, de 344,91 de lei. Asta, după ce în vara anului trecut, constănţenii avuseseră primul şoc, gigacaloria pentru oraşul de la malul mării fiind cotată la momentul acela la 338 de lei. Conform anexei ataşate hotărârii consiliului local cu pricina, în perioada octombrie 2011 - septembrie 2012 tariful pe gigacalorie din punctele termice este trecut cu valoarea de 344,91 lei. În aceeaşi perioadă, tariful gigacaloriei pentru centralele cvartal pe gaz este de 271,27 lei, în timp ce tariful pe gigacalorie la centrala de gaz instalată la bloc este de 238,40 lei. Iar în întreg acest context al disperării pentru familiile de constănţeni, primarul Mazăre a venit cu soluţia salvatoare: deşi nu la fel de generoasă ca în anii precedenţi, Primăria Constanţa îi va ajuta cel puţin pe o parte dintre cu plata la încălzire. De menţionat că, între timp, Guvernul a fost acţionat în instanţă de primărie, pentru subvenţiile de la căldură, procesele desfăşurându-se la Curtea de Apel. Revenind la ajutoarele la încălzire acordate în ultimul an constănţenilor cu venituri mici, fireşte, cozi interminabile au urmat anunţului. Acuma, nu că ar fi neapărat vina autorităţilor, căci şi românilor le place să stea la coadă, ce-i drept. În toamnă, în ultimele zile de depunere a formularelor în vederea beneficierii de subvenţiile acordate de Primăria Constanţa, sute de constănţeni au sprijinit pereţii instituţiei. Cozile s-au format de la primele ore ale dimineţii şi au durat până spre după-amiază, când se termina programul cu publicul. Dar pericolul gigacaloriei nu trecuse încă. Mai era un hop: se apropia mult-temuta lună aprilie, când ajutoarele urmau să nu mai fie acordate. Însă, pentru că Dumnezeu (sau, mai degrabă, autorităţile) a făcut ca anul 2012 să fie electoral, iar scaunele primarilor să fie mai mult sau mai puţin puse în pericol, pe site-ul oficial al Primăriei Constanţa tronează un anunţ mare-mare: „Ajutoare pentru încălzire şi pe luna aprilie". „Consiliul Local a hotărât, în şedinţa de astăzi, 10 mai 2012, acordarea de ajutoare pentru încălzire şi pentru luna aprilie 2012. Deoarece Guvernul nu a prevăzut acordarea de ajutoare şi pentru luna aprilie, ci doar până în luna martie inclusiv, Primăria Constanţa va suporta, din bani de la bugetul local, întreaga subvenţie pentru toţi beneficiarii", informează instituţia. Ta-da! Şi astfel, întâmplător la debut de campanie electorală, edilul Mazăre salvează situaţia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii