Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sentimentul metafizic al tristeţii - Horia Pătraşcu

ro

20 Mar, 2012 00:00 1647 Marime text

pravalia.jpgTrebuie să remarc maniera personală şi atrăgătoare în care a fost elaborată această lucrare, limbajul ei elevat şi de o eleganţă aparte.

Horia Pătraşcu a căutat să argumenteze, într-o manieră destul de clară, faptul că istoria gândirii metafizice stă în relaţie esenţială cu unele sentimente profunde pe care le trăiesc oamenii de la o epocă la alta. Am motive să cred că lectura acestei cărţi va răspunde sensibilităţii celor atraşi de recunoaşterea unor moduri elevate ale experienţei metafizice, încă elocvente astăzi. În definitiv, tocmai acesta pare să fie un pariu al cărţii sale, faptul că metafizica, în pofida exaltării celor care-i anunţă de la o zi la alta sfârşitul definitiv, îşi vede în continuare de drumul ei. Fără să revină la pretenţiile ei doctrinare de altădată şi fără să mai urmeze modelul discursiv al ştiinţelor acestui timp, metafizica îşi descoperă noi resurse. - Noi şi, totuşi, destul de vechi în cultura europeană. Or, experienţa unor dispoziţii afective de limită, aşa cum sunt melancolia, acedia, nostalgia şi angoasa, reprezintă una din aceste resurse.
Ştefan Afloroaei


Horia Pătraşcu (n. 1976) a absolvit Facultatea de Filosofie la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iaşi in 1998. A obținut doctoratul in filosofie in cadrul aceleiaşi universități, in anul 2009. Actualmente este lector la Facultatea de Relații Internaționale, Istorie şi Filosofie, Catedra de Filosofie, Universitatea „Spiru Haret" din Bucureşti. Este cercetător postdoctoral in cadrul Facultății de Filosofie şi Ştiințe Social-Politice a Universității „Al.I. Cuza" din Iaşi cu un proiect de cercetare despre relația dintre viața afectivă şi experiența metafizică.
Cărți publicate: Sine retractatione (Junimea, Iaşi, 2000) Despre urât şi alţi demoni (Editura Fundației Axis, Iaşi, 2005), Singur printre români (Editura Paralela 45, Piteşti, 2010). A publicat articole şi studii in Idei în dialog, Luceafărul, Le Grognard, Revista de filosofie, Hermeneia, Vox Philosophiae, Analelele Universităţii Al. I. Cuza. Este membru al Centrului de Hermeneutică, Fenomenologie şi Filosofie Practică de pe langă Facultatea de Filosofie şi Ştiințe Social-Politice, Universitatea „Al.I. Cuza" Iaşi.

Sursa: edituratrei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii