Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:29 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Remee te ajută să îţi controlezi visele (video)

ro

23 May, 2012 00:00 2134 Marime text

descopera_1.jpgDoi oameni de ştiinţă din Brooklyn, New York, au creat o mască de dormit cu ajutorul căreia oamenii pot experimenta vise lucide pe care le pot controla.

Invenţia poartă numele de Remee şi, deşi arată ca o mască de somn obişnuită, ea este dotată cu un dispozitiv special care îl ajută pe individ să realizeze că visează şi astfel să îşi poată controla visul. În interior, masca dispune de o serie de LED-uri roşii, destul de slabe pentru a nu-l trezi pe individ, dar suficient de luminoase pentru a fi percepute de creier şi a-l ajuta pe individ să devină lucid. Mai mult, prin intermediul site-ului ce promovează produsul, luminile pot fi programate pentru a produce o secvenţă proiectată de utilizator.

Ideea futuristă le aparţine lui Duncan Frazier şi Steve McGuigan, fondatorii companiei Bitbanger Labs. Pentru a obţine cei 35.000 USD necesari pentru a pune în aplicare proiectul, cei doi prieteni au cerut ajutorul unui site destinat special strângerilor de fonduri şi au reuşit să convingă 6.550 de oameni care, în total, au donat 572.891 pentru finanţarea proiectului Remee.

Stadiile somnului sunt împărţite în două mari categorii: non-REM şi REM (faza în care oamenii visează). De-a lungul unei nopţi, oamenii oscilează între aceste faze. După ce aşteaptă cam 4-5 ore, Remee are capacitatea de a recunoaşte atunci când omul intră în faza REM, moment în care activează LED-urile.

Astfel, oamenii pot recunoaşte lumina roşie care apare în timpul visului şi pot activa o stare lucidă. În acest mod, ei îşi pot controla singuri visul.

În ceea ce priveşte efectele negative cauzate de mască, participanţii au declarat că nu au fost semnalate probleme de sănătate asociate cu masca. De asemenea, McGuigan a mărturisit că foloseşte masca de câteva ori pe săptămână, dar că atingerea stării de luciditate e destul de dificilă şi nu reuşeşte întotdeauna.

Dispozitivul Remee funcţionează cu baterii de 3 V care durează câteva luni, iar preţul său este de doar 95 de dolari, de 10 ori mai puţin decât alte aparate de acest gen. Până acum, inventatorii au primit 7.000 de comenzi, majoritatea din Australia, Italia şi Spania.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii