Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La „Porţile Iadului”, în Norvegia, un memorial spune povestea sumbră a „vrăjitoarelor” ucise. Astăzi, situaţia este şi mai gravă!

ro

05 Jul, 2013 10:09 1577 Marime text
Acum patru secole, într-o zonă izolată din regiunea arctică norvegiană cunoscută din cauza climei severe sub numele de „Porţile Iadului”, zeci de femei au fost acuzate de vrăjitorie şi ucise.

Chiar şi la câteva secole distanţă, un sentiment de vinovăţie colectivă continuă să planeze asupra regiunii, iar suferinţele femeilor condamnate pe nedrept sunt rememorate mulţumită unui memorial din micuţul oraş Vardø, aflat la marginea peninsulei Varanger în nord-estul îndepărtat al Norvegiei.

Una dintre femeile comemorate în cadrul memorialului – o structură de 125 de metri lungime construită pe catalige – a fost arsă pe rug pentru o presupusă vrajă fatală pe care ar fi aruncat-o asupra unui copil şi a doua capre.

Altă femeie a fost executată după ce a fost acuzată că a provocat o furtună care a dus la scufundarea a 10 vase şi la moartea a 40 de marinari.

Monumentul situat pe malul Mării Barents a fost inaugurat în 2011. Opera seamănă cu un pod de lemn spre nicăieri, ce pare să simbolizeze inutilitatea deceselor femeilor.

În zona monumentului se găseşte una dintre ultimele lucrări ale artistei franco-americane Louise Bourgeois, astăzi decedată, formată din patru flăcări eterne ce ard pe un scaun într-un salon spartan, ce marchează o perioadă tragică din istorie ce a afectat toate familiile din regiune.

Articolul integral aici: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii