Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce suntem loviţi de iarnă în timpul primăverii? Oamenii de ştiinţă oferă un răspuns neaşteptat

ro

29 Mar, 2013 08:54 3152 Marime text
Milioane de persoane aflate în Europa de nord se luptă cu zăpada şi cu gheaţa, ceea ce îi face să se întrebe de ce se confruntă cu temperaturi atât de scăzute într-o perioadă în care – cel puţin oficial – a sosit primăvara, iar Pământul se confruntă cu încălzirea globală.

Oamenii de ştiinţă oferă un răspuns: motivul pentru care ne confruntăm cu cel de-al patrulea an consecutiv în care Europa şi America de Nord au parte de zăpadă şi de frig atât de târziu este chiar încălzirea globală!

Cercetătorii afirmă că încălzirea globală afectează o relaţie complexă dintre ocean şi atmosferă, ceea ce face ca aerul îngheţat de pol să coboare în sud.

„Această legătură este din ce în ce mai clară, chiar dacă dovezile nu sunt încă 100% concludente”, a declarat Dim Coumou, specialist în cadrul Potsdam Institute for Climate Impact Research, centru de cercetare aflat în apropiere de Berlin.

Teoria oamenilor de ştiinţă se bazează pe un fenomen arctic studiat în profunzime, intitulat „positive feedback” – cu alte cuvinte, un cerc vicios.

Articolul integral aici: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • H Ion 02 Apr, 2013 18:45 Buna ziua! Articolul preluat de la AFP, nu poate decit sa induca in eroare cititorul prin prezentarea datelor despre Minimul de gheata si doar in calota polara nordica, la sfirsitul verii fiind 3.4 milioane de km2. In prezent, la sfirsitul iernii, Maximul de gheata este peste 16 milioane de km2 sau peste 200% din suprafata Australiei, de 4.7 ori mai mult decit in Septembrie!. Inghetul si dezghetul sint procese normale si radical opuse pentru cele doua anotimpuri. Sursa masuratorii curente, prin satelit, este http://www.natice.noaa.gov/ims/images/ims_data.jpg Veti gasi mai jos pentru edificare un raspuns publicat deja si argumentat IMPOTRIVA pozitiei luate de Institutul din Potsdam, unde e descrisa drept "non-sense" in engleza, sau "fara sens" in o traducere foarte politicoasa in romana: http://notrickszone.com/2013/03/29/european-institute-for-climate-and-energy-calls-the-new-warm-cold-hypothesis-meteorological-nonsense/