Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aurul - un posibil contraceptiv pentru bărbaţi?

ro

12 Jun, 2013 09:27 1732 Marime text
În căutarea unor noi metode de contracepţie, mai sigure şi mai uşor de utilizat de către bărbaţi, cercetătorii chinezi au studiat efectul injectării în testicule a unor nanoparticule de aur, care, în anumite condiţii, reduc considerabil fertilitatea masculină.

Metodele contraceptive pentrui bărbaţi sunt puţine şi au destule dezavantaje: prezervativele nu sunt eficiente dacă nu sunt utilizate corect, metodele hormonale pot interfera cu metabolismul şi sistemul endocrin în moduri nedorite, iar vasectomia necesită intervenţii  chirurgicale şi este ireversibilă.

Medicii şi oamenii de ştiinţă caută de decenii întregi metode anticoncepţionale noi, care să fie uşor accesibile bărbaţilor şi să fie cât mai eficace.

Cea mai recentă contribuţie vine din partea cercetătorilor de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China, care propun utilizarea unei metode non-chirurgicale, reversibile şi necostisitoare. Detaliile acestei tehnici - - testate deocamdată pe şoareci - au fost publicate în Nano Letters.

Metoda are la bază faptul - cunoscut de multă vreme - că ridicarea temperaturii la nivelul testiculelor distruge spermatozoizii.

Pentru a obţine această creştere a temperaturii cercetătorii au folosit nanoparticule de aur, de formă cilindrică, pe care le-au injectat în testiculele şoarecilor.

Aceste nanoparticule absorb radiaţia infraroşie şi se încălzesc, ducând la creşterea temperaturii în testicule, ceea ce afectează negativ spermatogeneza (producţia de spermatozoizi) şi reduce fertilitatea. (Proprietatea acestor nanoparticule de absorbi radiaţia infraroşie, convertind-o în căldură, este studiată de alţi cercetători ca un mijloc de a încălzi şi astfel distruge celulele canceroase.)

Cercetătorii chinezi au încercat să încălzească testiculele şoarecilor la diferite temperaturi, pentru a obţine anumite efecte controlate.

Ei au pornit de la ideea că o încălzire de nivel scăzut ar distruge spermatozoizii, dar nu şi celulele producătoare de spermatozoizi; astfel, metoda contraceptivă ar fi reversibilă, deoarece s-ar păstra capacitatea testiculelor de a produce spermatozoizi.

Articolul integral aici: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii