Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost dezvăluită misiunea secretă ce a dus la descoperirea epavei Titanicului

ro

14 Mar, 2012 00:00 1941 Marime text

descopera_1.jpgPuţini oameni ştiu că în 1985, atunci când oceanograful Robert Ballard a descoperit epava Titanicului în Atlanticul de Nord la o adâncime de 3795 de metri, acesta desfăşura de fapt o misiune secretă pentru guvernul SUA.

Ballard a dezvăluit într-un interviu care era, de fapt, misiunea sa: „SUA tocmai semnaseră acordul SALT cu Uniunea Sovietică, iar oficialii americani doreau să investigheze posibilitatea de a arunca armele nucleare în ocean. Marina SUA dorea să verificăm ce s-a petrecut cu două submarine nucleare scufundate, să vedem ce efecte au avut asupra faunei din apropiere. Pentru că nu doream ca ruşii să ştie care este misiunea, căutarea epavei Titanicului era acoperirea noastră".

Ballard ajunsese la o înţelegere cu Marina SUA: dacă termina la timp analiza submarinelor scufundate, putea folosi timpul rămas pentru a căuta epava Titanicului.

Descoperire epocală nu a fost singura reuşită a lui Ballard. De atunci, acesta a găsit alte epave importante: crucişătorul german Bismarck (descoperit în 1989), portavionul american Yorkown (în 1998) şi chiar şalupa comandată de John F. Kennedy în cel de-al doilea război mondial, PT-109 (descoperită în 2002).

Întrebat dacă Titanicul este cea mai importantă descoperire a sa, Ballard a oferit un răspuns surprinzător: „Cele mai importante descoperiri ale mele sunt izvoarele hidrotermale din Atlantic, despre care nu se ştia că există, şi epavele din Marea Neagră. Marea Neagră este cel mai extraordinar muzeu al istoriei omeneşti datorită apelor sale anoxice, ce permit o conservare extraordinară".

Sursa: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii