Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Depresia de după TIFF

ro

10 Jul, 2011 17:05 2375 Marime text

188123_203958476309801_7737725_n.jpgDe prin martie apar primele semne, comunicate de presă, blogării încep să scrie, se adună voluntarii, conferinţe de presă, liste cu filme de neratat, benere peste tot.

Oare cum va fi afişul ediţiei de anul acesta? Ce invitaţi străini? Cum să fac să ajung la cât mai multe filme?

Aşa incepe în fiecare an Festivalul de Film Transilvania de la Cluj-Napoca. E o emoţie care se transformă în plăcere şi la final în dulce osteneală. Toată lumea ştie despre el, a auzit, vin mulţi amatori din alte oraşe. Se fac rezervări la hoteluri, se doarme pe la cunoştinţe.

Vinerea e deschiderea. E un parfum aparte în oraş, o atmosferă prea puţin descriptibilă în cuvinte. Covor roşu, personalităţi, oameni îmbrăcaţi frumos, dornici de filme bune, de comedii, de filme care te pun pe gânduri. Cafenelele se umplu, discuţiile se prelungesc în noapte.

Te poţi întâlni cu maşini oficiale care transportă membrii juriului, cu badigardul oficial al festivalului, cu actori, critici, regizori acolo unde nici nu te aştepţi. Regretatul Gheorghe Dinică era acum câţiva ani pierdut printre dantelele magazinului Jolidon de pe Eroilor, Mihai Chirilov făcea până noaptea târziu AperiTiff-ul în sala 32 a Casei de Cultură a Studenţilor, Nae Caranfil îşi căuta pe la a VIII-a ediţie tatăl prin mulţimea din Diesel.

Sâmbăta e festivitatea de închidere. La Teatrul Naţional „Lucian Blaga". Premii, aplauze, discursuri, zâmbete. Şi petrecerea de adio. Aşteptată de un an de bătrânul „Conti". Concert, lumină, băutură, strângeri de mână, promisiuni, felicitări, fotografii. Treptat îşi face loc regretul. Încă o ediţie s-a epuizat, se duce lumea, se goleşte Clujul, vor pleca şi studenţii. Se instalează o stare vecină cu depresia. Mergi la „Arta", dar sunt numai 4 cinefili zgribuliţi deşi filmul e bun, mergi la mol, la hengovăr, râzi dar nu pricepi mare lucru, la „Republica" preferi să bei o cafea pe terasa „Mărgelatului" decât să intri la un film.

Dacă ar fi în fiecare zi un festival în Cluj-Napoca, am fi mai relaxaţi, mai puţini trişti, mai ocupaţi. Festival de film, de teatru, de carte, de şuruburi, de gătit, de frecat menta, de giugiulit bărzoiul. De orice, numai să avem musafiri şi să se întâmple ceva. Unde mai pui că am avea cel mai frumos brand „Cluj-Napoca - oraşul festival"!

www.comedica.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii