Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

17 ianuarie A fost impuscat Liviu Dorin Bamburic

ro

31 Dec, 2008 16:35 13456 Marime text
bamburic_02.jpgÎn trupul lui a fost descarcat un incarcator de Makarov, în noaptea de 17 ianuarie, pe la ora 02.30, în timp ce Liviu Bamburic se ducea sa-si vada prietena. 

Nimic nu prevestea nenorocirea. Bamburic îşi parcase Jeep-ul Lincoln CT-09-BBX in fata blocului situat pe Aleea Hortensiei nr. 2, si a dat sa intre in scara. Brusc in spatele lui a aparut un individ cu fata acoperita de o cagula. Bamburic nu a mai apucat sa strige. Opt gloante trase dintr-un incarcator de Makarov i-au ciuruit trupul. Nici azi nu se ştie dacă intentia tragatorului a fost de a-l ucide sau numai un avertisment. Cert este ca Bamburic s-a prabusit intr-o balta de sange. Vecinii, speriati de impuscaturile care se auzeau in plina noapte, au sunat la 112, iar la fata locului a fost trimisa o ambulanta si un echipaj al Sectiei 2 Politie. Barbatul a fost transportat la spital in stare critica si supus imediat unei interventii chirurgicale, care a durat aproape noua ore. Medicii au constatat ca barbatul are trei gloante in piciorul drept, doua in soldul stang, doua in piciorul stang si unul in fesa dreapta. Nu mai putin de sapte medici au luat parte la operatie. Pentru inceput, au fost extrase acele gloante care puneau in pericol organele vitale.

În perioada respectiva, s-au facut o seama de speculatii.

S-a refacut traseul lui Bamburic. Pana in jur de ora 22.00 a stat in Clubul Two. Apoi a plecat in Clubul Crazy si de aici la Casino Quin. In jurul orelor 02.00 a plecat, insotit de bodyguardul sau, Florin Stoica, catre locuinta prietenei sale, pe nume Elena Neagu. La intersectia dintre bulevardul Alexandru Lapusneanu si strada Soveja, Florin Stoica a coborat, iar barbatul si-a continuat singur drumul. A ajuns pe aleea Hortensiei, a parcat, a coborat si a fost impuscat. Probabil atacatorul il urmarise si asteptase momentul in care va ramane singur. Chiar cu cateva ore inainte de a fi impuscat, Liviu Bamburic marturisise prietenilor ca se teme pentru viata lui, ceea ce denota ca ori fusese amenintat, ceea ce inseamna ca avea probleme

Ipoteza jafului a fost exclusa din start. De altfel, asupra barbatului s-a gasit suma de 7.000 de euro si telefonul mobil. Anchetatorii au gasit un singur martor, care nici el nu stia prea multe. A putut declara numai ca, la un moment dat, a vazut in zona o masina neagra. Vecinii, si mai speriati, sustin ca nu au auzit decat impuscaturi si au chemat politia.

Lovitura de teatru

Linistea s-a lasat in dosarul in cauza, cand la 10 decembrie anul acesta a venit bomba: politistii au retinut pentru cercetari cateva persoane care ar avea legaturi cu tentativa de asasinat a lui Bamburic. Este vorba de Dănuţ Maricel Mustaţă, de 28 de ani, Daniel Lili Dediu, de 24 de ani, Grigore Nicolae Dănilă, de 27 de ani, şi Nicolae Purichia, de 38 de ani. În cauză au mai fost anchetati si Dragoş Boştină, cel despre care se spune ca a cerut asasinarea lui Bamburic, şi Cristian Fălcuş, zis Ipu, unul din membrii clanului Călimărea, care ar fi intermediat punerea la cale a asasinatului.

De la un telefon care nu trebuia dat

Metoda prin care au fost descoperiţi asasinii a fost simplă. Poliţiştii au constatat că, în jurul orei respective şi în locul în care se comisese fapta, în noaptea respectivă se efectuase un apel telefonic. S-au identificat numerele, apoi posesorii acestora. Şi lucrurile au început să se închege. Cei între care se purtase convorbirea erau Mustaţă şi Dediu. Din listingurile convorbirilor telefonice a reieşit că cei patru se aflaseră de mai multe ori în Constanţa, în locurile frecventate de Bamburic. De fapt, cel care trebuia să-l asasineze era Liviu Cristian Toager, căruia Dediu îi dăsuse un pistol şi îi spusese pe cine trebuie să ucidă. Ca să scape, acesta a venit de câteva ori în Constanţa, dar l-a minţit pe Dediu că nu l-a găsit pe Bamburic. Dediu a decis că cel care va executa ordinul va fi Mustaţă. În noaptea respectivă, Mustaţă a coborât din maşină şi a plecat pe aleea Hortensiei. Grigore Nicolae Dănilă şi Liviu Cristian Toager s-au îndreptat cu autoturismul spre bulevardul Tomis. La scurt timp, Mustaţă s-a întors şi toţi trei au plecat către Galaţi. În apropiere de Mihail Kogălniceanu s-au întâlnit cu Daniel Lili Dediu. Mustaţă a urcat în maşina acestuia şi şi-au continuat drumul. Dediu este cunoscut pentru pasiunea sa pentru arme de foc. Poliţiştii i-au ţinut multe luni sub observaţie şi a reieşit că Dănuţ Maricel Mustaţă a intrat brusc în posesia unei sume mari de bani, de unde până atunci era strâmtorat material, soţia sa fiind însărcinată. După care, dintr-o dată, şi-a achitat datoriile, inclusiv către o persoană pe care o lovise cu autoturismul pe trecerea de pietoni. Ulterior, Dediu l-a angajat la firma sa de pază. Acesta, la rândul său, este cunoscut ca lider al unei grupări mafiote din zonă, care comite infracţiunile cu violenţă, percepe de taxe de protecţie şi face trafic de arme. Dediu este prieten cu liderii lumii interlope din alte judeţe, cum ar fi clanul Corcudenilor, din Iaşi, gruparea fraţilor Buricea, din Brăila, Nuredin Beinur, finul lui Nicu Gheară, Marian Comînescu, din Brăila, şi Fălcuş Cristian. Este în conflict cu Titel Crăcănatu, din Brăila, şi membrii grupării Ogeacă, din Galaţi. Dănuţ Maricel Mustaţă a fost acuzat de tentativă de omor calificat, Daniel Lili Dediu şi Grigore Nicolae Dănilă, de complicitate, iar Nicolae Purichia, de complicitate la tentativă de omor calificat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • PAULA 25 Feb, 2019 00:44 Nu inteleg de ce procurorul de caz nu a audiat toti martorii, nu inteleg de ce, nu doreste sa ia legatura cu mine pentru a clarifica acest dosar. Poate e cazul sa merg mai departe si sa caut dreptate la DNA sau la Brussels.