Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CARTEA ZILEI Mite Kremnitz, „Regele Carol al României -Povestea unei viețI“

ro

10 Dec, 2014 00:00 4926 Marime text
La ediția din 2014 a Târgului Gaudeamus, am remarcat o lucrare deosebită apărută la Grupul editorial Corint - colecția Istorie. Volumul este o reeditare a biografiei Regelui Carol I, care apare pentru prima dată la Leipzig, în anul 1903. Biografia aparține unei scriitoare născute în Germania, la Greifswald, în 1852, sub numele de Marie Charlotte von Bardeleben.

Însă autoarea acestei cărți este cunoscută sub numele de Mite Kremnitz, care a locuit în România o perioadă lungă de timp și a fost biograful familiei regale, ocazie cu care cunoaște extrem de multe amănunte despre membrii acestei familii. În 2014, la un secol de la trecerea în neființă a Regelui Carol I, apare traducerea în limba română a ediției germane cu titlul Regele Carol al României -Povestea unei viețI, ce readuce în memoria iubitorilor de lectură cei aproape cincizeci de ani ai monarhiei sub acest distins personaj ce a avut un rol fundamental în evoluția societății românești.
Mite Kremnitz ne introduce, cu un talent excepțional, în atmosfera epocii, încercând să evidențieze contrastele dintre Occident și Orient și creionează condițiile în care ajunge Prințul Carol de Hohenzollern în spațiul românesc. Viitorul rege nu avea nicio idee despre poporul ce avea să-l schimbe din temelii, primele impresii nefiind pozitive pentru români.

Citind volumul de față, ne familiarizăm cu momentele importante din existența monarhiei românești, ce reprezintă elemente importante în evoluția instituțiilor sistemului politic și a construcției națiunii române. Dintre aceste evenimente, putem aminti: aducerea în țară a prințului cu ajutorul împăratului Napoleon al III-lea; adoptarea Constituției liberale de la 1866; instituirea sistemului parlamentar bicameral; dificultățile recunoașterii pe plan extern a noului stat. Paginile cărții de față cuprind însemnările din bogata corespondență privată a lui Carol, datele din documentele diplomatice sau articolele din presa vremii, precum și alte elemente sau mărturii ce redau o imagine pertinentă a personalității regelui.

 Datorită faptului că era caracterizat de o disciplină riguroasă, germană, monarhul își respecta cu strictețe programul zilnic și se dedica rezolvării problemelor publice și mai puțin a celor personale. Prințul (apoi regele) avea o fire introvertită - rareori îşi destăinuia gândurile și planurile apropiaților. Din această cauză, regele nu avea prieteni apropiațI, conform spuselor autoarei: „A făcut mereu în așa fel încât nimeni să nu se apropie de el mai mult decât s-ar fi cuvenit“ (p. 78). Un fapt demn de un rege modern este consecvența cu care a refuzat formarea unei camarile politice, preferând să se consulte cu tatăl său decât cu oamenii politici. Cartea tipărită la Grupul editorial Corint aduce un omagiu celui ce a fost Regele Carol, fondatorul statului român modern și al Casei Regale a României, căruia îi sunt dedicate puține biografii în raport cu importanța domniei, a perioadei de modernizare a societății și a spațiului socio-politic românesc.

Prințul era extrem de pedant și de rezervat în relațiile cu membrii clasei politice, toți cei care l-au cunoscut își aminteau că avea obiceiul de a saluta cu un singur deget la chipiu sau faptul că obișnuia să-și întâmpine invitații întinzând numai unul sau două degete, după importanța interlocutorului. Regele era foarte rezervat în ceea ce privește exteriorizarea sentimentelor față de ceilalți.
Un important capitol este destinat experienței războiului, unde Principele Carol participă, conducând contingentul româno-rus de la Plevna și Grivița. Viitorul rege trăiește episoade dramatice pe front și este martorul ocular al multor tragedii care-i schimbă viziunea despre război.
Lucrarea biografică scrisă de Mite Kremnitz se citește cu plăcere și creează un portret fidel al celui ce a fost un conducător remarcabil al României în aproape cinci decenii de domnie. Cartea realizează o frescă a societății românești, a modernizării rapide, dar și a diferitelor sincope ale sistemului politic românesc.
Reeditarea biografiei Regelui Carol I este oportună din punct de vedere istoric și social, readucând în atenția iubitorilor de lectură una dintre cele mai mari personalități ale României moderne. În paginile cărții recomandate de noi, va fi regăsită o lume apusă, dar care a cunoscut convulsiile și travaliul care au marcat evoluția societății românești spre modernitate și spre europenizare. Lectură plăcută!

Sursa foto: grupulcorint.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii