Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:30 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noile prevederi ale legii finanţării partidelor politice Viitorii parlamentari nu pot cheltui mai mult de 60 de salarii pentru campanie

ro

07 Oct, 2016 00:00 1855 Marime text
Dacă la capitolul donaţii legislaţia a rămas aproape neschimbată, la capitolul cheltuieli limitele maxime au fost scăzute drastic. În noua versiune a legii, art. 28, alin (6), lit. a) prevede o limită maximă de 60 de salarii de bază minime brute pentru fiecare candidat la funcţia de deputat sau senator. În vechea versiune, publicată în Monitorul Oficial în 2010, legea prevedea o limită maximă de 350 de salarii minime pentru fiecare candidat la funcţia de deputat, respectiv 500 de salarii minime pentru funcţia de senator.
 
Noua lege a finanţării partidelor politice prevede la art. 6, alin. (1) o limită privind donaţiile primite de un partid politic de la o persoană juridică într-un an de 400 de salarii de bază minime pe ţară, faţă de 500, cât prevedea vechea formă a legii. Limita donaţiilor efectuate de persoane fizice a rămas de 200 de salarii de bază minime brute pe ţară. De asemenea, prevederea privind limita maximă a donaţiilor primite de un partid politic într-un an a rămas la 0,025% din PIB, însă a fost eliminat articolul care menţiona că această limită poate creşte în cazul în care în acelaşi an au loc două campanii electorale.

Vechea lege nu specifică o limită de cheltuieli pentru candidaţii la funcţia de preşedinte al României. Noua lege prevede o limită maximă de 20.000 de salarii minime brute pe ţară. Limita maximă pentru candidaţii la fotoliul de europarlamentar au fost coborâtă şi ea, de la 2.500 de salarii minime la 750. De modificări ale plafoanelor s-au „lovit” la alegerile locale şi cei care au candidat pentru funcţiile de primar şi consilier.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii