Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:47 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine are drept de vot. Cum puteţi vota, plus alte noutăţi despre scrutinul electoral din 11 decembrie

ro

25 Nov, 2016 00:00 1908 Marime text
Ca urmare a consultării cu partidele politice, Executivul a stabilit, prin hotărâre, ca alegerile parlamentare pentru Senat si Camera Deputaţilor să se desfăşoare duminică, 11 decembrie 2016. În cele ce urmează, vă prezentăm noutăţile acestui scrutin.
 
Efectivele MAI asigură paza sediului Biroului Electoral Central, a Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti, a sediilor birourilor electorale judeţene şi a celor 18.626 de secţii de votare organizate în ţară.
 
Pentru acest proces electoral, Ministerul Afacerilor Interne asigură achiziţionarea unor plicuri din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, în care vor fi introduse ştampilele cu menţiunea „VOTAT” după încheierea votării.
 
Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor privind numărarea voturilor şi constatarea rezultatelor.
 
La alegerile parlamentare, alegătorii vor primi două buletine de vot - unul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi unul pentru alegerea membrilor Senatului.
 
Şi la acest proces electoral va fi folosit Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal implementat de Autoritatea Electorală Permanentă şi dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Programul semnalează dacă un alegător a votat deja sau dacă nu are drept de vot şi agregă datele statistice privind prezenţa la urne. Acest sistem a fost utilizat pentru prima dată la alegerile locale din acest an.

De ştiut

Aveţi drept de vot dacă aveţi 18 ani împliniţi şi nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.
Unde votaţi? La secţia de votare la care sunteţi arondaţi sau, dacă vă aflaţi în altă localitate din judeţul de domiciliu, la orice secţie de votare, pe listă suplimentară.
Cum puteţi vota? Cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu paşaportul diplomatic ori de serviciu.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii