Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:11 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Candidaturile depuse de UDTTMR pentru alegerile parlamentare au fost respinse de BEC. Motivaţia judecătorilor şi posibilităţile de atac! (document)

ro

15 Oct, 2016 00:00 6048 Marime text
Biroul Electoral Central a emis pe 13 octombrie o decizie privind respingerea candidaturilor propuse de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România la alegerile pentru Camera Deputaţilor din 2016. BEC a analizat dosarul de candidatură al lui Amet Varol, propus de UDTTMR sub semnătura lui Nagi Gelal, fost vicepreşedinte al Uniunii, precum şi dosarele de candidaturi propuse de UDTTMR sub semnătura lui Gelil Eserghep. Iată cum arată decizia BEC: „Biroul Electoral Central decide: art. 1 - respinge candidatura lui Amet Varol, propusă de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România la alegerile pentru Camera Deputaţilor din anul 2016, înregistrată la BEC sub nr.4/CAN/BEC/SCD/2016/03.10.2016.

art. 2 - respinge candidaturile propuse de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România la alegerile pentru Camera Deputaţilor din anul 2016, înregistrate la BEC sub nr.13/CAN/BEC/SCD/2016/03.10.2016, respectiv:
1. Anefi Ersun;
2. Osman Serhan;
3. Menan Samir;
4. Bari Turchean;
5. Ziadin Ela.”
Decizia poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti. 

Motivele respingerii candidaţilor UDTTMR 

Având în vedere dispoziţiile art. 16, alin. 3 şi ale art. 37 din Constituţia României, republicată, ţinând cont de prevederile art. 52, art. 53, art. 54 şi art. 56 din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente şi în conformitate cu dispoziţiile art. 2 din decizia BEC nr. 2/D/22.09.2016 privind documentele pe care trebuie să le depună partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi, în vederea admiterii candidaturilor la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016, Biroul Electoral Central a analizat dosarele de candidatură ale lui Amet Varol, propus de UDTTMR, sub semnătura lui Nagi Gelal, precum şi dosarele de candidaturi propuse de UDTTMR, sub semnătura lui Gelil Eserghep.

„Ţinând cont de împrejurare că lista privind candidatura lui Amet Varol este semnată de o persoană care nu figurează în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor ca reprezentant al Uniunii, iar din documentaţia depusă nu rezultă că Amet Varol a fost ales candidat pentru Parlamentul României cf. art. 43 din statutul Uniunii, în baza unei hotărâri a Congresului”, candidatura a fost declarată respinsă se arată în decizia BEC.
În aceeaşi decizie, se mai precizează că „având în vedere hotărârea nr. 1/01.01.2016 a Congresului Uniunii, prin care au fost desemnaţi candidaţii pentru funcţia de deputat în Parlamentul României în cadrul alegerilor parlamentare din anul 2016 a fost anulată prin sentinţa nr. 8286/23.06.2016 a Judecătoriei Constanţa - secţia civilă şi constatând că, din documentaţia avută în vedere la examinarea candidaturilor nu rezultă că listele de candidaţi depuse ar reprezenta voinţa statutară a UDTTMR”, lista de candidaturi este declarată respinsă de BEC.

Rămâne UDTTMR fără candidat la parlamentare?

Candidaţii cărora le-au fost respinse candidaturile au posibilitatea să conteste decizia BEC la Tribunalul Constanţa.
Contactat telefonic, Amet Varol, actual parlamentar al tătarilor şi unul dintre cei cărora BEC le-a respins candidatura a precizat că se va adresa instanţei, conform legii şi în funcţie de hotărârea judecătorilor va urma toate procedurile legale pentru a-şi înregistra candidatura.
L-am contactat atât telefonic cât şi prin intermediul unui mesaj şi pe preşedintele UDTTMR Constanţa, Gelil Eserghep, pentru un punct de vedere pe acest subiect. Acesta nu a răspuns pe parcusul zilei de ieri. În momentul în care vom primi un punct de vedere oficial din partea conducerii Uniunii îl vom da publicităţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii