Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ana Marcu - „PNL a înţeles că politică fără încrederea acordată de cetăţean nu se poate face”

ro

08 Nov, 2016 17:47 3480 Marime text
De profesie economist, Ana Marcu este născută la data de 22 iunie 1966, în Constanţa. Este absolventă a Academiei de Studii Economice Bucureşti. Începând cu anul 2001 şi până în prezent, şi-a desfăşurat activitatea în domeniul bancar, ocupând funcţia de director regional al mai multor sucursale bancare. Despre proiectele sale, dar şi despre modul în care este condus municipiul Constanţa de administraţia PSD aflăm în interviul de mai jos.

Auzim tot mai des ideea de oameni noi la PNL. De ce ar alege constănţenii alţi parlamentari decât cei vechi? A fi nou într-o funcţie este o calitate în sine? 

Ana Marcu: Oameni noi în PNL este o expresie folosită din ce în mai des în ultima vreme, dar, în acelaşi timp, pentru noi este o promisiune asumată şi îndeplinită de Partidul Naţional Liberal în perspectiva alegerilor parlamentare din 11 decembrie. Electoratul constănţean îşi doreşte oameni noi, corecţi, cu bun-simţ în politică, pentru că încrederea în politicienii vechi, care au ocupat diferite funcţii în ultimii ani, s-a erodat în timp şi pentru că vor să vadă, să simtă o nouă atitudine în politică. PNL a înţeles că politică fără  încrederea acordată de cetăţean nu se poate face, de aceea Partidul Naţional Liberal reformează şi înnoieşte astăzi clasa politică.
 
Este o reformă necesară pentru a putea merge înainte şi pentru a ţine pasul, în primul rând, cu dorinţele şi aspiraţiile alegătorilor. Oamenii noi din lista PNL Constanţa pentru alegerile parlamentare au cariere profesionale solide, sunt oameni  care au demonstrat  la locurile lor de muncă atât expertiză, cât şi performanţă, sunt oameni care dau dovadă de responsabilitate şi care pot înţelege problemele cu care se confruntă societatea şi economia românească. Suntem oameni care nu am simulat greutăţile sau reuşitele vieţii, dimpotrivă, chiar le-am trăit, de aceea avem capacitatea de a înţelege problemele altora!

Nu mai există îndoială: Dacian Cioloş este premierul PNL. Cum a fost atmosfera la mitingul de la Bucureşti? Simţiţi în partid un val puternic pro Cioloş?

Ana Marcu: E greu să descrii valul de emoţie creat la acest miting. Entuziasmul oamenilor este molipsitor. La acest miting al Partidului Naţional Liberal am văzut multă hotărâre de a contribui la schimbarea lucrurilor în bine şi multă încredere. Discursurile au fost axate mult mai atent pe problemele oamenilor, pe ceea ce are de făcut Partidul Naţional Liberal pentru rezolvarea acestor probleme, pe orientarea politicilor spre cetăţean şi pe consecvenţa în abordarea  acestor politici. Există  momente în istorie când umanitatea se creează pe ce este mai bun în oameni, or, un astfel de moment a avut Partidul Naţional Liberal când a votat în unanimitate Dacian Cioloş - prim-ministru.
 
Dacă dorim bun-simţ, onestitate, echilibru şi încredere, atunci noi toţi avem nevoie ca Dacian Cioloş să fie premierul României. Discursul lui Dacian Cioloş adresat nouă, liberalilor, a arătat încă o dată că avem o viziune comună asupra viitorului României bazată pe valoarea muncii, pe respectul faţă de cetăţean şi pe bun-simţ. Valori care azi, din păcate, lipsesc din limbajul cotidian.

Aţi declarat că, în acest moment, Constanţa nu mai are primar, ci doar un şef de campanie. Consideraţi că PSD a greşit când l-a numit pe primarul Constanţei şef de campanie electorală? 

Ana Marcu: Consider că PSD Constanţa ar trebui să îndrăznească să creadă în Constanţa, conform sloganului asumat de domniile lor, şi să se ocupe  de rezolvarea problemelor adevărate ale Constanţei, nu să dea lecţii de retorică răsuflată sau să aibă comportament de campanie electorală în timpul şedinţelor Consiliului Local Municipal Constanţa.
 
Eu nu cred  în formula „doi în unu” (şi primar, şi şef de campanie) într-un municipiu cu atâtea probleme de rezolvat precum Constanţa. Cred că este o lipsă de respect la adresa constănţenilor care l-au ales pe actualul primar să se ocupe de acest oraş, căruia îi lipsesc multe. Prea multe! Campanie electorală să facă domnul Moga, domnul Stroe - oameni de bază ai PSD-ului „reformat”. Că doar aceştia ştiu cum se face campanie de pe vremea lui Mazăre şi Constantinescu. Din păcate, PSD nu s-a schimbat deloc. Metodele sunt aceleaşi, oamenii sunt aceiaşi!

Românii se confruntă cu multe probleme. De la infrastructură, probleme de mediu, sistem medical şi până la învăţământ şi agricultură. Care credeţi că ar trebui să fie prioritatea noului Parlament?

Ana Marcu: Dezvoltarea infrastructurii, transformarea Dunării în autostrada albastră, dezvoltarea învăţământului superior cu noi specializări pe care le cere piaţa muncii sau crearea de oportunităţi pentru investiţii pe termen lung pentru micii şi marii întreprinzători ar putea reprezenta doar câteva dintre priorităţile majore ale următorilor ani. Sunt multe de rezolvat, m-aş concentra însă pe rezolvarea unor probleme care au apărut de fiecare dată în discuţiile purtate cu oamenii şi care fac parte şi din Programul de guvernare al  PNL. Mă gândesc aici la reducerea presiunii fiscale pe contribuţiile sociale suportate atât de angajat, cât şi de angajator.
 
În acest moment, contribuţiile cumulate ajung la peste 39% pentru condiţii normale de muncă. Conform unei analize Eurostat din aprilie 2016, presiunea fiscală pentru ţările UE  a fost de 34,9% în 2014, iar România face parte din rândul statelor cu cele mai ridicate sarcini fiscale. Nu avem cum să ţintim reducerea şomajului  şi creşterea numărului de salariaţi fără să rezolvăm presiunea fiscală pe contribuţii.
 
De asemenea, implementarea standardelor de cost în administraţie este un alt proiect. Este necesară inventarierea tuturor funcţiilor publice existente, pentru crearea unei imagini complete asupra nevoilor existente şi resurselor disponibile.  Pe de altă parte, există în România câteva „active” de mare importanţă, care sunt insuficient exploatate, fluviul Dunărea fiind  un astfel de activ. Transformarea Dunării în „autostrada albastră”, prin regularizarea cursului ca principală  modalitate de atragere a traficului în tranzit din Europa Centrală spre Portul Constanţa  şi invers, dezvoltarea porturilor fluviale ca centre de dezvoltare economică şi de atragere a investiţiilor în industrii şi servicii, în corelare cu Strategia Dunării, este o măsură necesară. Mă gândesc că aplicarea acestei măsuri ar contribui în mod hotărâtor la reducerea decalajului economic existent între regiunile ţării.

Aveţi un mesaj pentru electoratul constănţean?

Ana Marcu: Cred că de mesaje şi şabloane suntem cu toţii sătui. PNL Constanţa propune oameni noi - o nouă şansă: haideţi să alegem această şansă! De asemenea, celor care astăzi, 8 noiembrie, îşi sărbătoresc ziua numelui le urez multă sănătate, fericire alături de cei dragi şi tradiţionalul „La mulţi ani!”.
 
 Material realizat de PNL Constanța (P)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii