Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Spectacolul stelelor căzătoare

ro

18 Nov, 2013 14:51 2647 Marime text
Pasionații de fenomene astronomice au așteptat cu nerăbdare noaptea de 17 noiembrie, pentru a lua parte la spectacolul stelelor căzătoare! Parada leonidelor este un fenomen aparte, ce se produce o singură dată pe an, iar legenda spune că cel care vede o astfel de stea căzătoare primește în dar implinirea unei dorințe. Pe cât de prețios, pe atât de rar, pentru că, de cele mai multe ori, fenomenul nu este sesizabil decât în anumite zone. Fascinantul fenomen al „stelelor căzătoare” este explicat științific de specialiștii Planetariului din Constanța.

“Sunt particule de praf care provin de la comete și care odată intrate în atmosfeta Pământului, prin frecare cu aceasta, lasă pe cer acele dâre luminoase pe care noi le cunoaștem cu toții sub numele de ploaie de stele.”, a declarat Simona Dobre, muzeograf Planetariu Constanța.

O legendă veche, moştenită din Antichitate, spune că trebuie să îţi pui o dorinţă imediat ce vezi o stea căzătoare, iar ea se va împlini. Povestea îşi are rădăcinile în scrierile astronomului grec Ptolemeu, care a trăit în secolul I înaintea erei noastre. Ptolemeu credea că zeii privesc uneori spre muritori, dând la o parte cortina cerului şi lăsând stelele să cadă pe Pământ. În acel moment, zeii erau mult mai atenţi la oameni şi le ascultau dorinţele. Cei mai norocoși se pare că sunt cei care locuiesc în zone de munte sau la țară, unde aerul este mai curat și lipsit de lumini. Cu toate acestea, în mediul online există numeroase referințe ale fascinantului fenomen, observat, de la an la an, în diverse locuri de pe glob.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii