Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:38 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Proiecte împotriva inundațiilor la Ceatalchioi și Babagad

ro

28 Dec, 2013 10:36 2724 Marime text
Datorită  pagubelor  produse  de  repetatele  inundaţii care s-au abătut asupra orașului Babadag,  în  anul  1978  s-a  executat  o primă  etapă  de  regularizare  a  pârâului  Tabana,  pe  un  sector  de  aproximativ 2,8  kilometri,  înainte  de vărsarea în lacul Babadag. De-a lungul anilor, zeci de case au fost afectate și mii de hectare au fost inundate. În urma unui proiect în cadrul sesiunii de finanţare 2014-2020 pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu, reprezentanții Consiliului Județean Tulcea au început lucrările împotriva inundațiilor.
„Acest proiect a intrat la finanțare. Acest proiect este unul destul de amplu, are de fapt o istorie destul de mare, de vreo 20 de ani, el a început inițial în anul 1996 și uite că de abia acum după multe eforturi, am reușit să-l introducem la finanțare.” a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.
Proiectul are o valoare totală de 73,6 milioane de lei şi presupune amenajarea pârâului Tabana şi a afluenţilor pe o lungime de 12,3 de kilometri, precum și reconstrucția a cinci poduri.
Din păcate printr-o situație asemănătoare au trecut și oamenii din localitatea Ceatlcioi din Delta Dunării. Viiturile de pe Dunăre, din perioada iunie – iulie 2010,  au avut ca efect ruperea digului inelar al incintei Sireasa, motiv pentru care albia brațului Chilia a cuprins mai bine de 150 de metri din interiorul malului. De asemenea, aleșii județeni au implementat și pentru această localitate un proiect împotriva inundațiilor.
„Acest proiect, printr-un efort conjucat, a fost de fapt un efort al ambelor județe pentru că eu am primit sprijinul și din partea colegilor și prietenilor mei de la Constanța și de la conducerea Apelor Române Constanța, care ne-au înteles păsul și prioritatea celor două investiții și aici mă refer la proiectul împotriva inundațiilor a orașului Babadag și la fel la protecția inundațiilor a localității Ceatalchioi, motiv pentru care printr-un efort comun am reușit să aduce finanțarea și pentru a doua investiție.” a spus Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.
Până acum, s-a finalizat închiderea  breșelor din drumul care face legătura între Tudor Vladimirescu şi Ceatalchioi,  pe tronsonul aferent zonelor afectate, a fost supraînălţat digul Călin Podișcă pe o lungime de 1.970 de metri, la cote și dimensiuni  parțiale. Investiţia a fost finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013. Valoarea totală a proiectului se ridică la 72,6 milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii