Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:50 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Casa de Asigurări de Sănătate scăpă de datorii

ro

21 Nov, 2013 19:28 2080 Marime text
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate scapă de datoria de aproape 20 de milioane de lei către Spitalul Județean. Aceasta după semnarea unui acord între cele două instituții și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care prevede plata eşalonată până la finalul anului viitor. Joia fost achitată prima „rată”, de peste 9 milioane de lei.
Spitalul Județean Constanța este mai bogat cu 9 miloane de lei. Suma reprezintă plata primei tranşe a datoriei de aproape 20 de milioane de lei, pe care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate o are faţă de unitatea medicală.
„S-a efectuat prima tranșă, prima parte, mai mult de 50% de 9.950.000 [...] în conturile Spitalului Județean există astăzi o sumă care depășește cu puțin 50% din valoarea debitului pe care Casa Județeană a fost obligată prin instanță să-l achite. Restul debitului va fi achitat așa cum ne-am înțeles în convenția de eșalonare, începând cu luna ianuarie 2014, în tranșe lunare până la sfârșitul anului viitor”, a declarat Dragoș Poteleanu, președinte CJAS Constanța.
Plata parțială a datoriei a fost posibilă cu sprijinul Ministerului de Finanțe, care a oferit această sumă sub formă de plată a cheltuielilor de judecată.
„În momentul în care noi am semnat această convenție de eșalonare, am înștiințat Casa Națională, care și-a asumat la acea întâlnire că va solicita o suplimentare de credite bugetare de la Ministerul de Finanțe, cu destinația cheltuieli de judecată în valoarea respectivă. Acest lucru s-a întâmplat la rectificarea care a avut loc în luna octombrie, la rectificarea bugetară [...] suma respectivă a fost alocată cu destinație precisă către această plată la nivelul Casei Județene, astfel că ieri ne-au intrat banii și astăzi am făcut plata. Nu am așteptat nicio secundă”, a mai precizat Dragoș Poteleanu, președinte CJAS Constanța.
Cu acești bani, conducerea Spitalului va moderniza Secția de Chirugie.
„De aceea am și pornit proiectul acesta de modernizare a Chirurgiei și de reabilitare a blocului operator de la Chirurgie [...] deci, banii vor merge pantru dotare săli operatorii Chirurgie și Secție Chirurgie. Probabil că blocul operator ale cărui lucrări au început pe data de 18, durata estimată estimată de către constructor, este estimată undeva la 6 luni”, a declarat Dănuț Căpățână, manager SCJU Constanța.
În ceea ce privește bugetul pentru anul viitor, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va avea o majorare comparativ cu anul 2013.
„Bugetul pe care Casa Națională îl va avea în vedere de gestionat pentru anul viitor, este de 22, 559 miliarde lei. Este o sumă mai mare anul acesta, chiar dacă din punct de vedere comparativ al plăților pare că a scăzut. Ca și noutate vă spun că din 2014, din nou se începe finanțarea pentru serviciile stomatologice [...] în proporție de 99% va fi pe același sistem care a fost până acum”, a declarat Dragoș Poteleanu, președinte CJAS Constanța.
În plus, începând cu anul viitor, mai multe unități sanitare din județul Constanța vor încheia contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Tot în 2014 vor fi amenajate centre de permanență, cel mai probabil în partea de sud a Dobrogei. La ora actuală, în județ funcționează 7 astfel de centre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii